By icons

Biblioteket

Les serien om chakrasystemet

I biblioteket kan du nå lese serien om chakrasystemet helt gratis!

 

Med denne bokserien tar hypnose- og energiterapeuten Vibeke Johnsen oss med på en reise gjennom chakrasystemet, og forklarer hva kroppens syv energisentre er, hvilke områder i kroppen hvert energisenter er assosiert med, og hvordan vi kan forstå oss selv og andre bedre ved å lære dem å kjenne.

Kroppens energisentre også kalt chakra, har ansvar for vårt fysiske, åndelige, mentale og følelsesmessige velvære, de leser og tolker energien som kommer inn i oss – indre og ytre, og holder oss friske så lenge de er åpne, balanserte og med fri flyt. Når vi er i ubalanse eller stresset, kommer også våre energisentre ut av balanse, blir stengte eller blokkerte, noe som kan lede til emosjonelle eller fysiske sykdommer. Energisentrenes rolle er å hjelpe oss og tolke og regulere energien vi mottar fra oss selv, fra andre og våre omgivelser. Ved å lære og samarbeide med våre energisentre kan vi kultivere større selvbevissthet og forsterke vårt generelle velvære.

Disse vakkert illustrerte og lettleste selvhjelps-håndbøkene, viser hvordan du selv kan oppdage symptomer på overaktivitet, underaktivitet og blokkering i energisentrene og hvordan dette kan utarte seg i hverdagen. Gjennom forklaring, oversikt av typer symptomer og veiledning i enkle øvelser, vil du komme i bedre kontakt med deg selv, øke ditt fysiske og mentale velvære, og åpne de skjulte, men sterke potensialene som du har gjemt i deg selv.

Denne serien består av hele syv bøker, hvor hver bok fokuserer på et spesifikt energisenter. I rekkefølge av chakrasystemet, legger vi ut en ny bok hver måned.

Månedens bok:

Chakrasystemet, Mitt grønne energisenter

Energiterapi

Regelmessig rensing / tømming av energisentrene gjennom en guidet energiterapi som denne eller besøk hos oss som hypnose- og energiterapeuter, vil bidra til å lindre mange av symptomene på ubalanse i chakrasystemet.

Dette er et gratistilbud til deg fra oss, og du er velkommen til å ta disse inn og integrere dem som renselse i din meditasjonspraksis.

Meditasjon er for øvrig et kraftig verktøy som du kan bruke til å rense / tømme energisentrene dine for kapslet energi. Dette kan bringe sinnet og kroppen inn i en tilstand av balanse og harmoni. Ved å fokusere oppmerksomheten på pusten og det spesifikke området i kroppen hvor energisenteret er lokalisert, kan du frigjøre blokkeringer og la energien flyte fritt gjennom kroppen din.

Trinn-for-trinn hvordan du bruker disse energiterapiene

Chakraer er energisentre i kroppen din som antas å være ansvarlige for ulike aspekter av ditt fysiske, mentale og emosjonelle velvære. Ved å rense / tømme disse energisentrene kan du fjerne blokkeringer som kan hindre deg i å føle deg best mulig. Disse energiterapiene kan du bruke når du kjenner at du har behov for å skifte din frekvens / tanker- og følelsesmønster, når du kjenner deg utrygg, nedstemt eller alene. Velg den energien som du kjenner at du trenger nå.

Slik kommer du i gang:

Trinn 1:
Kjenn etter i deg selv hvordan du føler deg her og nå. Noen ganger trenger vi å orientere oss i oss selv, før vi oppdager hva vi egentlig har behov for å rette eller fylle på i oss selv.

Trinn 2:
Se på oversikten / listen av energiterapi under, og se hva du har behov for eller trekkes mot. Koble tanken på hva du kjente i deg selv (punkt 1.) og følg din intuisjon / magefølelse når du velger.

Trinn 3:
Finn et rolig og komfortabel sted hvor du får være for deg selv, uten forstyrrelser. Det er viktig at du fokuserer oppmerksomheten på kroppen og pusten din uten distraksjoner.

Trinn 4:
Sitt / legg deg godt til rette. Ta noen dype åndedrag, – pust dypt og rolig helt ned i magen og lukk øynene. Tillat deg selv å finne deg til rette i det nåværende øyeblikket og gi slipp på alle bekymringer eller distraksjoner som du tenker på / kan tenkes på.

Trinn 5:
Når du er klar starter du terapien, slapp av og føl deg inn i deg selv.

Trinn 6:
Etter terapiens slutt, la deg sitte / ligge en stund i stillhet. Ta deg tid til å kjenne at du er godt tilbake og integrert i kroppen din.

Trinn 7:
Er det tilgjengelig / mulig så se deg selv i speilet, se deg selv dypt inn i øynene og si denne bekreftelsen / affirmasjonen til deg selv: Jeg er lys, jeg er fri, jeg er ett med kilden.»

Husk at livet er vidunderlig, – og det er også DU!

Terapi oversikt

Det røde energisenter / chakra

Symptomer:
Stress om penger, frykt for tap av sikkerhet, sinne, fordøyelsesproblemer, leddgikt, problemer i bena, føttene, halebeinet eller endetarmen, prostataproblemer.

Under terapien:
Energisenteret ligger ved bunnen av ryggraden din. 
Visualiser en rød ball med energi på dette stedet. Se for deg at denne energiballen utvider seg og fyller hele bekkenområdet ditt. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er trygg og sikker.”

Det oransje energisenter / chakra

Symptomer:
Konstant frykt for svik, kreativ sperre, seksuelle eller reproduktive helseproblemer, hofte- eller korsryggsmerter, urin- eller nyredysfunksjon.

Under terapien:
Energisenteret ligger rett under navlen din. 
Visualiser en oransje ball med energi på dette stedet. Se for deg at denne energiballen utvider seg og fyller hele nedre del av magen. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er kreativ og lidenskapelig.”

Det gule energisenter / chakra

Symptomer:
Frykt for avvisning, fordøyelsesproblemer, kronisk tretthet, problemer med bukspyttkjertelen eller galleblæren.

Under terapien:
Energisenteret ligger rett over navlen din. 
Visualiser en gul ball med energi på dette stedet. Se for deg at denne energiballen utvider seg og fyller hele øvre del av magen. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er selvsikker og bemyndiget.”

Det grønne energisenter / chakra

Symptomer:
Frykt for å være alene, hjertesorg, astma, arm- og håndleddsmerter, sjalusi eller bitterhet, øvre rygg- eller skulderproblemer.

Under terapien:
Energisenteret ligger i midten av brystet. 
Visualiser en grønn ball av energi på dette stedet. Se for deg at denne energiballen utvider seg og fyller hele brystet. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er elsket og kjærlig.”

Det blå energisenter / chakra

Symptomer:
Frykt for å være ute av kontroll, problemer med skjoldbruskkjertelen, sår hals, ørebetennelser, problemer med å uttrykke deg selv, nakke- og skuldersmerter.

Under terapien:
Energisenteret ligger i halsgropen / bunnen av halsen din. 
Visualiser en blå ball av energi på dette stedet. Se for deg at denne energiballen utvider seg og fyller hele halsområdet ditt. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er ærlig og uttrykksfull.”

Det indigo energisenter / chakra

Symptomer:
Humør eller stahet, uklart syn eller øyeproblemer, bihuleproblemer, hodepine.

Under terapien:
Energisenteret ligger i midten av pannen. 
Visualiser en indigo ball av energi på dette stedet. Se for deg at denne energiballen utvider seg og fyller hele hodet ditt. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er intuitiv og bevisst.”

Det fiolette energisenter / chakra

Symptomer:
Frykt for fremmedgjøring, rigide tanker / fastlåst tankemønster, analyselammelse.

Under terapien:
Energisenteret ligger på toppen av hodet ditt. 
Visualiser en fiolett ball med energi på dette stedet. Se for deg denne energiballen utvider seg og fyller hele kroppen din. 

Mens du fokuserer på denne visualiseringen, gjentar du følgende bekreftelse til deg selv:
“Jeg er tilkoblet og i fred.”

Kvarteret

Vi trenger alle korte perioder med alenetid hver dag

Å komme bort en liten stund fra rutiner og timeplan, å ta en liten pause for deg selv, gjør godt for både kropp og sjel. Det å dedikere tid til deg selv er å investere i helse. Det er en vital nødvendighet, akkurat som å spise eller kle på seg hver dag. Så i løpet av dagen, sett til side en liten stund til deg selv, eksklusivt. 

Her får du ta et friminutt til å løfte ditt energinivå, med lyd, farger og positiv input.  
Slapp av og nyt ditt kvarter.

Berøring meditasjon 5 minutter

Dette er en guidet berøringsmeditasjon som hjelper deg å roe tankevirksomhet som er knyttet til den ytre bevisstheten. Bruk den når du har behov for en liten pause i deg selv.

Berøring meditasjon 10 minutter

Denne guidede berøringsmeditasjonen hjelper deg å roe forstyrrende tankevirksomhet og løse opp negative spenninger. Meditasjonen er god å bruke når du ønsker å hente nye krefter, finne fokus og gi slipp på stress.

Forfriskende regn

Stress ned og vask bort stress og uro med lyden av regn.
Selv om en regnværsdag kan få motet til å svinne, gir derimot lyden av regn oss en forfriskende følelse av avslapping og indre ro. God fornøyelse.

Avslappende reise

Senk skuldrene i par minutter, og la deg reise med følelser av sommerbris, sjø og late sommerdager. Noen ganger er kuren du trenger, – et lite friminutt for deg selv.

Dyp helbredelse for kropp og sjel 432hz

Slipp såre følelser, tristhet og sorg, og styrk din vibrasjon. Vi anbefaler at du lytter med hodetelefoner for best effekt. 

Positive ord for dagen

En klem er et kjærtegn som innebærer å klemme kinnet sitt inntil en annens. Det involverer gjerne også at en holder rundt hverandre med armene. Fenomenet er universalt i blant menneskelige kulturer, men varierer i hyppighet.

 

Hva betyr klemmer?

Klemmer er de vakreste utrykkene for kjærlighet som mennesker kan gi til hverandre. Dette skyldes den enorme mengden kjærlighet som kan finnes i en klem. Faktisk er det ikke nødvendig med ord eller andre handlinger i dette uttrykket for ren kjærlighet. Klemmer er følelsesmessige broer som bringer oss nærmere hverandre.

 

Hvor lenge varer en klem?

En klem burde vare i minst 20 sekunder og er like viktig som mat. En klem varer i gjennomsnitt 3 sekunder. Det er altfor kort, mener den svenske professoren Kerstin Uvnäs Moberg. Hun har forsket på berøring og skrevet boken “Nærhetens hormon”.

 

Hva skjer når vi klemmer?

Du kjenner det ved at det sprer seg en følelse av velbehag, ro og glede i kroppen. Oksytocin reduserer også mengden av stresshormonet kortisol, motvirker angst og reduserer fysisk smerte. En lang klem ser også ut til å kunne hjelpe kroppen med å slå ned infeksjoner.

 

Hvor mange klemmer trenger man hver dag?

Britiske psykologer mener at vi alle trenger minst én klem om dagen for å klare oss i våre hektiske liv.

 

Hva er den sanne betydningen av klemmer?

Den sanne betydningen av klemmer ligger i det du vil uttrykke med dem. De viser kjærligheten du føler til dine nærmeste, et kjæledyr eller til og med et bestemt verdsatt objekt, og hva de betyr for deg.

Det er utvilsomt mange mennesker i livet ditt som fortjener klemmene dine. Men når de klemmer deg tilbake og dermed gir deg kjærligheten tilbake og viser deg hvor mye du betyr for dem, føler du deg dobbelt belønnet. Fordi en klem er en fin måte å uttrykke fantastiske følelser på uten, behov for ord eller forklaringer.

 

Til sist skal du få noen gode ord å ta med deg videre i dag:

Jeg ville så gjerne, lette børa di min venn,
ofte mangles ord, da hjelper en klem.

Øyne som ser, ører som lytter,
slik blir ofte vennskap knyttet.

Være tilstede, alltid rede, sette seg selv tilside,
… varsomt du opptrer, men er ved din nestes side.


om kvelden du vil føle, deg beriket og glad,
fordi du var der, og gjorde et medmenneske glad.

Kjærlighet er en menneskelig følelse, vanligvis rettet mot et annet menneske. Kjærlighet er å være glad i noen. Mange vil si at kjærlighet er irrasjonell i sin natur, og derfor er vanskelig å definere, men en kan kanskje gruppere ulike former for kjærlighet: Romantisk og seksuell kjærlighet.

 

Hva kjennetegner ekte kjærlighet?

Når vi sier «ekte kjærlighet», mener vi som oftest kjærlighet som ikke kan sammenliknes med noe annet. Det er de største, beste og mest oppriktige følelsene vi snakker om. Uttrykket brukes mye i populærkulturen for å beskrive noe man elsker og er absolutt er trofast mot, enten det er pizza eller en fotballklubb.

 

Hvilke typer kjærlighet finnes det?

Vi elsker både familie, venner og kjæledyr, men på ganske forskjellige måter. I gresk filosofi skiller man mellom fire ulike former for kjærlighet: agape (den åndelige kjærligheten/nestekjærlighet), eros (den erotiske kjærligheten), philos (kjærligheten til venner) og storge (kjærligheten mellom foreldre og barn).

 

Hva betyr uforbeholden kjærlighet?

Uforbeholden kjærlighet handler om å elske barnet som den de er, uansett hva de gjør. Vær der for barnet i alle sine følelsesuttrykk og anerkjenne den retten barnet har til å eie sine egne følelser.

 

Hva betyr første kjærlighet?

En første kjærlighet betyr en kjærlighet som kommer foran alle andre: Den største kjærligheten. Større enn vår kjærlighet til: Oss selv.

 

Hva er forskjellen mellom forelskelse og kjærlighet?

Forskere sier at forelskelse kan vare opptil ca to år. Forelskelse er noe annet enn kjærlighet fordi det ikke er en viljehandling, den krever ikke anstrengelse. Kjærlighet er også følelser, men ikke besettende på samme måte. Kjærlighet kan forene fornuft og følelser.

 

Hva er forskjellen på kjærlighet og begjær?

En sentral forskjell mellom begjær og kjærlighet ligger i viktigheten av den andre personen. For begjær er den andre viktig i den grad de tilfredsstiller dine ønsker, spesielt de seksuelle. Men med kjærlighet er den andre personen verdifull i seg selv, viktig for hva og hvem de er.

 

Hva er forbudt kjærlighet?

Forbudt kjærlighet kan være forhold som andre rundt kan synes er upassende, for eksempel hvis det er stor aldersforskjell eller dersom det er stor maktforskjell i forholdet. Det kan være upassende om den ene er 20 år eldre, eller dersom den ene er sjef for den andre i arbeidslivet.

 

Så til sist et godt polsk ordtak om kjærlighet, – kloke ord som du får med deg på veien i dag:

Der kjærligheten gløtter inn gjennom vinduet, går ulykken ut gjennom døren.

 

Til sist noen kloke ord om kjærlighet, et svar fra vår alles venn Ole Brumm:

Hvordan staver man kjærlighet? spurte Nasse Nøff.
Man staver ikke kjærlighet, man føler den, svarte Ole Brumm.

Takknemlighet er en positiv følelse som kan oppstå når du erkjenner at du har gode ting i livet ditt, og at andre mennesker – eller høyere makter, hvis du tror på dem – har hjulpet deg med å oppnå dem. Med andre ord ligger kilden til de gode tingene i alle fall delvis utenfor en selv.

 

Er takknemlighet en egenskap?

Ifølge forskere, er takknemlighet å anse som, enten en egenskap, disposisjon eller en tilstand. En tilstand er de følelsene du opplever fra et annet menneskes uttrykk for takknemlighet. Som en egenskap utøver du takknemlighet som en del av ditt daglige liv.

 

Er lykken å være takknemlig?

Takknemlige mennesker oppleves som mindre dømmende og mer sjenerøse, og er dermed simpelthen hyggeligere å omgås.

 

Hva gjør takknemlighet med oss?

Takknemlighet øker livsgleden, pågangsmotet, gir følelsesmessig velvære og hjelper med å kontrollere stress. Det er vist at det å være takknemlig kan gi bedre relasjoner, gi bedre fysisk og psykisk helse, øke empati, redusere aggresjon, gi bedre søvnkvalitet, bedre selvfølelse og øke mental styrke.

 

Hvordan bøye takknemlig?

Adjektiv – Gradbøying

Positiv: takknemlig.

Komparativ: mer takknemlig.

Superlativ: mest takknemlig.

 

Hvordan uttrykke takknemlighet?

Legg merke til hvor ofte du sier takk og om du mener det hver gang. Vær også oppmerksom når noen gjør små vennlige ting for deg, og pass på å takke dem. Uttrykk takknemlighet uten å bare si “takk”. Vær mer beskrivende og spesifikk ved å eksempelvis si “jeg setter pris på dine omtenksomme råd”.

 

Her får du med et sitat som kan lyse opp dagen din

«Takknemlighet er ikke bare den største dyden, men forelderen til alle de andre.»

Vennskap er et forhold av gjensidig affeksjon mellom mennesker. Det er en sterkere form for mellommenneskelig samhold enn en assosiasjon, slik som en klassekamerat, nabo, medarbeider eller kollega.

 

Hva handler vennskap om?

Vennskap skaper begeistring og spenning, glede og engasjement så vel hos barn som hos voksne. Venner er personer vi liker, som vi har glede av å være sammen med og som vi stoler på.

 

Hva er det viktigste i et vennskap?

Det viktigste ved en god venn er at det er noen du trives sammen med, og som du kan stole på. Tillit er veldig viktig i et vennskap. Videre burde en god venn være snill og grei, og respektere deg. Det beste vil være å finne noen som behandler deg bra, som du stoler på, og som respekterer deg for den du er.

 

Hvorfor er det viktig med vennskap?

Å ha en venn eller flere er viktig fordi det bidrar til å dekke helt elementære behov hos oss alle – som nærhet, omsorg, noen å gjøre morsomme ting med, noen å få gode råd fra og praktisk hjelp av fra tid til annen. 

 

Hva betyr en god venn?

Gode venner er mennesker du kan oppleve eventyr sammen med, og gjøre ting du ellers ikke ville gjort. Nære venner er venner som stiller opp for deg når ting er vanskelige, og som du kan regne med. Det er venner som kjenner deg bedre enn alle andre, og som du deler mye med.

 

Hva er et dårlig vennskap?

Hvis du derimot har venner som du aldri helt stoler på, som kommer med dårlig skjult kritikk og som du aldri helt vet hvor du har – da kan det hende at du er i et giftig vennskap. Når du stadig stiller spørsmål ved vennen din sine motiver og handlinger, er det på tide å vurdere om forholdet må fikses eller avsluttes.

 

Hvor lenge varer et vennskap?

Et vennskap varer i gjennomsnitt maks fem år, viser en ny, engelsk undersøkelse. Det kan virke trist, men det er virkeligheten, viser undersøkelsen. Er du under 30 år, så se ekstra godt på vennene dine – om fem år er de sannsynligvis ikke bestevennene dine lenger.

 

Hvordan påvirker venner oss?

– Gode venner og kontakt med mennesker kan gi følelse av tilhørighet og er avgjørende for livskvaliteten, selvopplevd helse og hvordan du fungerer fysisk. Sosial støtte er viktig for helsen, og det å treffe og snakke med andre er avgjørende for hvordan du takler utfordringer i livet.

 

Her er noen gode ord til deg fra selveste Ole Brumm

Lov meg at du aldri glemmer: Du er modigere enn du vet, sterkere enn du tror og klokere enn du forstår.

Glede er en følelse som setter i gang en til­stand av lykke. Gleden er en individuell opplevelse og hva som føles som glede for en person, er ikke nødvendigvis glede for andre.

 

Hva gjør glede?

Glede kan for eksempel gi oss mye energi og en følelse av at det bobler i kroppen, eller det kan gjøre at kroppen føles varm, lett og avslappet. Vi kan se at andre er glade ved at de smiler, eller har et aktivt og energisk kroppsspråk.

 

Hvordan beskrive glede?

Vanlige ord folk bruker for å beskrive glede når de lytter til kroppen, er at man kjenner seg romslig, varm, klar, lett, lys og gjerne litt boblende på innsiden. Folk beskriver kroppens tilstand som en energi som kommer opp i brystet og iler sakte utover i armer, ben og hode. Det er som om hjertet utvider seg.

 

Hva skjer i kroppen når man er glad?

Gledesfølelsen styres av hormoner som dopamin, serotonin og endorfiner. Dopamin skilles ut i hjernen. Når du har et høyt nivå av dopamin, vil det øke følelse av glede og velvære. Serotonin deltar i hjernens humørskiftninger og frigjøres ved glede, lidenskap og muligens også ved seksuell lyst.

 

Føler mennesker like sterkt glede?

Størrelsen av gledesfølelse har ikke noe med «surhetsfølelse» å gjøre, men er helt klart avhengig av personens følsomhet og et temperamentsspørsmål som er forbundet med personlighetstrekkene. Noen har et stabilt følelsesliv uansett hva følelsen er, andre har et mer intensivt følelsesliv, og andre befinner seg et sted midt imellom. Mennesker som generelt sett har positivt livssyn føler seg mer glad enn mennesker med et negativt livssyn.

 

Når man ikke føler glede?

Alle mennesker kan føle seg triste iblant, og livets utfordringer kan gjøre at du føler deg nedstemt. Hvordan du har det, kan endre seg fra dag til dag, og over tid. Å ha en depresjon er ikke det samme som å være nedstemt og trist i perioder. Er du deprimert, påvirker det hverdagen din over uker og måneder.

 

Hvordan oppnå glede?

Gjør noe aktivt når du er lei deg. Dette kan være alt fra å gå en tur ut, ringe noen du vil snakke med, høre på musikk, lage mat, tegne eller gjøre noe fint for andre. Når du er aktiv vil du også oppleve at tankene blir litt lettere og du kan ha en “pause” fra det som er vanskelig.

 

Hva kan man gjøre for å glede andre?

Å glede andre kan være små ting i hverdagen som å gi komplimenter, hjelpe noen, gi til veldedighet, eller det å gi bort en is. En god gjerning vil ofte få frem smilet i oss. Når vi smiler, sender smilemusklene i ansiktet beskjed til hjernen om at du er glad.

 

Så til slutt et lite dikt,- noen ord til glede for deg:

For å være glad i livet.

For å være glad i livet.
Så er det viktig å være venn med seg selv og finne svar.
Å tørre og gå inn i sitt eget univers.
Være glad for alle drømmene vi har.

For å være glad i livet.
Trengs å godta den veien et menneske har gått.
Å se alt det gode mange gir fra sitt hjerte.
Som i beste mening har av de fått.

For å være glad i livet.
Er å tilgi seg selv for alle mangler og feil.
Gå videre i livet å være stolt over alt som gikk bra.
Hver dag kjenne stoltheten over å ha sine egne seil.

For å være glad i livet.
Grip mulighetene et menneske får.
Livet er ikke bra når alt går i stå.
Når ensomheten etter å være i et fellesskap rår.

Hans Johan Engebretsen.

Moral er de normene, verdiene og holdningene som avgjør hva som er rett og galt eller godt og dårlig.

Moral handler om det praktiske livet og hvordan man lever i samspill med medmenneskene, og hvilke verdier man ønsker å leve etter. Kort sagt viser moral hvilket menneskesyn man har.

 

Hva er læren om moral?

Etikk er læren om moral, altså hva som er rett og galt og hvordan man bør handle. Etikkens røtter strekker seg tilbake til det antikke Hellas, mens Lærerprofesjonens etiske plattform har en noe kortere opprinnelseshistorie.

 

Hva er forskjellen på moral og etikk?

I dagligtalen er det vanlig å bruke ordene moral og etikk om hverandre. I filosofien pleier man å skille mellom de to ved å si at ”moral” betegner våre internaliserte og institusjonaliserte oppfatninger av hvordan vi bør handle, mens etikk betegner refleksjon over moralen eller teorier om hva moral er.

 

Hvor kommer moralen fra?

Moral (fra latin moralis, ”som har med sedene (mores) å gjøre”) er internaliserte og institusjonaliserte oppfatninger av hvordan vi bør handle.

 

Hva betyr dårlig moral?

Både ‘moral’ og ‘etikk’ refererer til læren om rett og galt, men ‘moral’ betegner ofte den praktiske siden, mens etikk betegner den teoretiske siden. Når vi sier noen har en dårlig moral, snakker vi om oppførselen. Sier vi de har en dårlig etikk, henviser vi derimot til tenkningen bak handlingene.

 

Hva betyr det å ha høy moral?

Å ha en moral innebærer at de normer, verdier og holdninger man praktiserer er akseptert og innehar en objektiv gyldighet (det at noe er gjeldende eller gangbart). Begrepet har også en subjektiv betydning; et indre lys, et bedre jeg.

 

Har dyr moralsk status?

Dyrs moralske status

I et eller annet omfang mener de fleste likevel at dyr har en form for moralsk status. Og selv om dyrene ikke selv kan handle etisk, har vi mennesker likevel en grad av moralsk forpliktelse i forhold til dem. For eksempel vil langt de fleste nok mene at det er etisk galt å mishandle en hund.

 

Hva betyr å moralisere?

Moralist er en tilhenger av moralisme; en som moraliserer (det vil si forkynner eller preker moral). Ordet er ofte brukt nedsettende.

 

Før du går, skal du få med deg hva Niels-Fredrik Nielsen sier om moral:

Enkelte holder sin sti så ren at de aldri får seg til å gå på den.

Empati er evnen til å oppdage og erkjenne andres følelser og tanker. Emosjonelt handler empati om å se andres følelser, det være seg redsel, tristhet, sorg eller andre følelsesmessige tilstander. 

Kognitivt vil empati handle om å kunne sette seg inn i den andres opplevelse av en situasjon. I begge tilfelle hører det gjerne med en passende respons fra observatøren, eksempelvis at man trøster den man ser ikke har det bra, eller at man hjelper den som er i nød.

 

Hva er empati eksempel?

Sympati vs empati

Sympati betyr at du føler medlidenhet eller sorg når du er vitne til at noen går gjennom en tøff situasjon. Mens empati er når du forstår følelsene til et medmenneske i nød eller personens problemer, og viser medfølelse. For eksempel: du er vitne til en ulykke, og du blir lei deg på dems vegne.

 

Har alle empati?

Empati er definert som evnen til å føle seg inn i andres følelsesverden. Empati er viktig og vanskelig. Alle har noe empati. Psykopaten har nok mest empati for seg selv, og da kanskje mer egenomsorg enn empati.

 

Kan man lære empati?

Hjernen kan trenes opp til å gjenkjenne andre menneskers følelser, viser studier fra USA. Trebarnsmor, foredragsholder og forfatter: Når du kjenner på det vonde, oppstår det større takknemlighet for alt det fine, sier Siri Abrahamsen, som vil lære barn å tåle følelsene sine.

 

Kan man ha for mye empati?

Ja, det er mulig å ha mye empati for andre. Å være empatisk og snill er en egenskap som er kjempefin, men den kan dessverre også gjøre at man sliter seg ut ved å hjelpe andre for mye. Det å finne en balanse er viktig.

 

Hvor ligger empati i hjernen?

Kontakten mellom hjernesentrene anterior cingulate cortex (gul) og nucleus accumbens (rød) er avgjørende for våre empatiske evner.

 

Kan man trene opp empati?

Empati og innlevelse i andre er en egenskap man sannsynligvis kan trene opp. Som nevnt over, er det i utgangspunktet viktig at man er godt kjent med sin egen “psykologiske dybde”.

 

Har dyr empati?

Artene som har et høyt utviklet nivå av empati, er primater, elefanter og delfiner. Den mest grunnleggende atferden er etterligning og synkronisering.

 

Til sist noen kloke ord du kan ta med deg om empati:

Man kan bare forstå mennesker hvis man kan føle dem i seg.

Vennlighet er en sosial verdi som er basert på respekt, hengivenhet og velvilje i vår måte å forholde oss til den andre på.

 

Hva betyr det å være vennlig?

Vennlighet har ingenting å gjøre med smigreri. Å anerkjenne verdien av andres prestasjoner er en ting, og det å smiske med dem er en annen. Å være vennlig, er veldig forskjellig fra å være en smigrer. Genuin vennlighet kan tilpasse seg enkelte situasjoner, men det er aldri som teater.

 

Hva sier ordboken om vennlighet?

I ordboken er vennlighet definert som tilbøyelighet til å gjøre det bra. Problemet er at “bra” er et relativt konsept.

 

Hva sier evolusjonsteorien om vennlighet?

Evolusjonsteorien forteller at den som er best tilpasset, vil overleve. For å hjelpe oss å overleve, har evolusjonen ivaretatt og fremmet våre sosiale evner – vi har lært oss å være vennlige.

Den mest åpenbare grunnen til at vennlighet gir et positivt utbytte, er at vennlighet mot andre mennesker ofte resulterer i vennlighet tilbake til deg selv. Det kan være i form av tjenester eller nye muligheter. Vennlighet utløser også en dominoeffekt som kan gi sterkere sosiale bånd, psykologisk trygghet, en mer variert fritid og nye impulser. Bare for å nevne noen. Det sier evolusjonsteorien.

 

Hva sier Kardemommeloven om vennlighet?

Man skal ikke plage andre, man skal være snill og grei, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

 

Hva sier vi om vennlighet?

Vi sier ganske enkelt at det du gir til andre, gir du til deg selv.

 

Hvorfor er noen av oss snillere enn andre – og hva hindrer oss i å være snillere?

I den hittil største av sitt slag, har britiske forskere gjennomført en massiv studie for å finne svar på disse spørsmålene.

Og resultatene tyder på at rause folk har det bedre med seg selv.

– Det ligger i menneskets natur å være snill. Det er en stor del av hvordan vi oppnår kontakt med andre, og hvilke relasjoner vi har.

 

Hva er synonymer for vennlighet?

Noen synonymer for vennlighet er velvilje, mildhet, medfølelse, støtte, ømhet, kjærlig godhet og godgjørenhet.

 

Helt på tampen et vakkert sitat til deg fra en ukjent:

Hvor skjønn en vanlig dag kan bli når vennligheten berører den.

It's basically energy

Kapitler & tema

dommeren er deg selv

Tid: 6:21

Den perfekte oppskriften på sorg, sinne og adskillelse, er å ignorere hva som er her og nå, og heller lengte etter noe du ikke tillater å la vokse frem i din personlige virkelighet.

3, 4 og 5
dimensjon

Tid: 6:18

Hva er en dimensjon, og hvordan sette ord på det? Du er en del av universet, og universet er en del av deg. Bli kjent med kjærlighetens energi.

betraktninger over en dag

Tid: 2:14

Har du virkelig sett din verden og tatt inn alt det fantastiske som kommer til deg? Betraktninger over en dag, viser deg veien til noe du kanskje har glemt.

Energien Jeg

Følg vår podkast

Hva er kjærlighet, omsorg og medmenneskelighet? Hva er et menneske, og hva gjør vi egentlig på denne kloden som vi kaller Jorden, vårt hjem? Podkasten Energien Jeg er for deg som søker svar i deg selv, for deg som søker dypere forståelse og som vet at svarene egentlig ligger gjemt inni deg selv. Alt er energi og alt er i bevegelse, som handler om det indre menneske – hvordan vi ubevisst behandler det bevisste. Med utgangspunkt i chakrasystemet og kroppens energisentre, belyser vi i Energien Jeg ulike tema som kan berøre ditt tanke- og følelsesmønster, og på denne måten hjelpe deg å komme i dypere kontakt med deg selv og ditt autentiske jeg.

by icons bygger på universets prinsipper og de syv hovedenergier, intelligenser som flyter gjennom oss mennesker. Med våre produkter og tjenester formidler vi informasjon og kunnskap for utvikling av indre og ytre bevissthet:

 • Hvem du er som person i deg selv.
 • Hvordan du når inn til ditt autentiske JEG.
 • Hvordan du mottar, fordøyer og formidler energi til omverden.
 • Hvordan du og dine medmennesker i nære relasjoner formidler energi til hverandre.
 • Hvordan bruke energi til det beste for deg selv. 

Søker du mer informasjon eller andre tjenestetilbud, finner du dette på våre nettsider:
byicons.com / coachingcenter.byicons.com / shoppingguide.byicons.com

Vi presiserer at vi på ingen måte er utdannede leger eller psykologer innen skolemedisin. By icons bygger på kunnskap og forståelse om universets energier, hvor vi i all hovedsak samarbeider med universet for å spre opplysning om hvordan leve eget liv med frihet i seg selv. At vi som menneske ikke er offer for situasjonen, men er medskapere kompetente til å skape en verden av fred, kjærlighet og harmoni.

Serier & episoder

Intro

by icons byr på flere tjenester som både berører, hjelper og veileder i flere retninger og på ulike nivå. Bak dette ligger et enkelt budskap, at livet og plassen du har på jorden er ditt til odel og eie, at du er lys, fri og ett med kilden.
Podkasten Energien JEG kan du også følge på Spotify.

Det røde energisenteret, hva er det og hvilket betydning har det for meg?

Med denne episoden åpner vi en serie med 7 deler / episoder, hvor vi fokuserer på kroppens chakrasystem og det røde energisenteret også kalt rotchakra. Chakrasystemet består av energitrakter eller spinnende hjul av energi. Uansett hvilket ord man velger å benytte for å beskrive dem, er dette energisentre som er assosiert med spesielle områder i kroppen, spesielle følelser og aspekter ved vår personlighet. Disse energisentrene påvirker vår mentale tilstand, vår følelsestilstand, vår fysiske tilstand og vår spirituelle tilstand.

Når vi er i ubalanse eller stresset, kommer også energisentrene ut av balanse, blir stengte eller blokkerte. I denne serien tar vi for oss det røde energisenteret, hvor vi i første episode ser nærmere på hva chakrasystemet er og hvilken betydning og innvirkning det røde energisenteret har på oss som menneske.

 

Du trenger

4 poteter

1 søtpotet

2 gulrøtter

2 sellerirot

2ss olje

Salt, pepper

Del alle rotfruktene i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Legg dem i en ildfast form og dryss over olje, salt og pepper

Stek på 220 grader i ca. 25 min.  Snu grønnsakene og pass på at de ikke blir for brent under steking. De skal være gylne og lett brente i kanten.

Legg dem over på papir før du serverer for å trekke ut litt olje.

 

Du trenger

200 g bakte og skrelte rødbeter

125 g smør

200 g 85% sjokolade

140 g rørsukker

2 egg

125 g sikta speltmel

80 g grovhakka valnøtter

½ ts maldonsalt

 
 1. Smelt smør og sjokolade sammen, avkjøl.

 2. Kjør rødbetene i en blender eller stavmikser.

 3. Pisk eggene lett sammen og pisk så inn sukkeret. Det skal ikke være eggedosis, kun lett pisket sammen.

 4. sikt melet inn i eggeblanding.

 5. Vend rødbetepure, salt, sjokoladeblanding og eggeblanding sammen og vend tilslutt inn valnøttene.

 6. Ha i en smurt form (20×30 cm) og stek i ovn forvarmet til 180 grader i 25 min.

 7. Avkjøl kaka helt i formen før du tar den ut.

 

Holder lenge i kjøleskap, hvis den for leve så lenge …

 

Du trenger

2 store gulrøtter

¼  kålrot

1 løk

20 gr ingefær, revet og frisk

2 fedd hvitløk

1 rød chili

8 dl buljong, kyllingkraft eller grønnsaksbuljong

1 boks kokosmelk

1 lime

Koriander, Frisk

2-4 ss yoghurt naturell, eller Skyr (kan sløyfes)

Olje, nøytral olje eller kokosolje

Salt og kvernet pepper

 

Krydrede kikerter

1 boks kokte kikerter

2 ss olivenolje

½ -1 ts chilipulver

½ -1 ts malt spisskummen

1 ts garam masala

Salt etter smak

 
  1. Skrell og skjær grønnsakene i terninger.

  2. Hakk løk, hvitløk og chili (fjern eventuelt frøene hvis du ønsker en mildere chilismak).

  3. Varm en god klunk olje i en mellomstor kasserolle eller gryte.

  4. Fres løken til den begynner å bli myk, uten at den får farge.

  5. Tilsett ingefær, chili og hvitløk. Fres videre i et par minutter under omrøring.

  6. Ha i grønnsakene og fres videre et par minutter under omrøring.

  7. Hel over kraft/buljong.

  8. Kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er helt møre, ca. 20-30 min.

  9. Tilsett kokosmelk og kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser.

  10. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper.

  11. Serveres med en klatt Skyr eller yoghurt naturell. Krydrede kikerter og frisk koriander.

  12. Lag de krydrede kikertene straks du har satt over suppen.

  13. Varm oven til 200 grader.

  14. Skyll kikertene godt i rennende kaldt vann.

  15. Tørk kikertene helt tørre med et rent kjøkkenhåndkle.

  16. Vend kikertene med olivenolje og salt og fordel dem utover et stekebrett med bakepapir.

  17. Stek kikertene i oven i 20-30 min, vend kikertene 2-3 ganger undervis i steking. Kikerten skal bli gylne og sprø på utsiden.

  18. Dryss over krydder og bland godt.

 

Server straks,  sprøheten i kikertene forsvinner så snart de blir avkjølte.

 

Du trenger

2-3 søtpoteter   

5 dl grønnkål

1 håndfull persille

Salt og pepper

 

Til kikerter

2,5 dl kikerter

8 cherrytomater

½ ss sesamolje

½ ts paprika

¼ ts chili

¼ ts hvitløkspulser

½ ts pepper

½ ts salt

Sitronsaft

 

Thahini dressing

¼ dl thahini

¼ dl olivenolje

¼ dl vann

2 ss kokosolje

1 ss eplecidereddik

1 ss sitronsaft

Revet ingefær, etter smak

2 fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper etter smak

 

 1. Forvarm stekeovn til 200 grader.

 2. Vask søtpotetene og tørk de, bruk en gaffel og lag noen lag noen hull. Legg potetene i en ildfast form og stek dem i 45 min – 1 time, kommer litt an på hvor store potetene er, det skal være mykt på innsiden når de stikkes med gaffel.

 3. Deretter lager du tahini dressingen. Bland alle ingrediensene i et glass med lokk, rist godt for å få blandet alt sammen. Lag den minst 20 minutter før servering, oppbevar den i kjøleskapet slik at smakene blander seg og dressingen tykner.

 4. Bland sammen paprika, chili, hvitløkspulver, pepper og salt i en bolle. Del cherrytomatene i to, ha i en bolle. Hakk persillen og legg til side for senere.

 5. Varm en panne på medium til høy varme. Når den er varm, tilsett sesamolje, og kikerter etter 1 minutt. Stek i 5 – 8 minutter, avhengig av hvor varm pannen din er. Rør litt med et tresleiv så ikke kikertene svir seg fast.

 6. Mens kikertene stekes, damper du grønnkålen i litt smør og vann. Smak til med salt og pepper etter ønske.

 7. Legg et papirhåndkle på en tallerken. Når kikertene er jevnt gyllen og sprø, har du de over på papirhåndkleet. Legg dem deretter i bollen med krydder og bland godt. Drypp over med frisk sitron rett før servering.

 

Server søtpotetene sammen med sprøstekte kikerter, dampet grønnkål, cherrytomater, persille og tahini dressing.

Trene meditasjon med Chin / Gyan Mudra

 1. Før du utfører Gyan Mudra, velg et rolig og fredelig sted.

 2. Hold ryggen rett. Hvis det er et problem med å sitte med rett rygg, kan du hvile ryggen med støtte fra en vegg.

 3. Hold hodet rett og stille.

 4. Lukk øynene og prøv å ikke gjøre noen bevegelser i øyelokkene.

 5. Fest den øvre delen av tommelen med den øvre delen av pekefingeren, form en jevn sirkel og hold resten av fingrene rett.

 6. Plasser hendene på knærne med håndflatene vendt oppover.

 7. Fjern alle tanker fra sinnet og fokuser sinnet kun på OM.

 8. Fokuser på pusten din. Fyll lungene med luft og pust sakte ut. Ikke øk eller reduser hastigheten på pusten.

 9. Flytt oppmerksomheten sakte til det tredje øye-chakraet.


Instruksjon:

Det anbefales å ikke bøye tommelen mens du setter sammen pekefinger og tommelfinger-tuppene. Tommelen skal ikke bøye seg mot pekefingertuppene, men pekefingeren skal nærme seg tommelen.     

Årsakene til dette er at tommelen antas å representere universell bevissthet, og pekefingeren angir individuell bevissthet. Når pekefingeren bøyer seg mot tommelen, blir en individuell bevissthet om et vesen overgitt til den universelle bevisstheten. Det betyr at individet har overgitt seg til den universelle eller guddommelige bevissthet.
   

Å bringe sammen tommelen og pekefingeren, som representerer de to virkelighetene, er grunnleggende for den yogiske evolusjonsfilosofien. Det symboliserer overgangen fra mørke til opplysning og uvitenhet til visdom. Dessuten representerer den foreningen av selvet med kosmos, foreningen av ens sjel og den øverste guddommelige sjel.  

Hvor lenge bør jeg gjøre Gyan Mudra?  

Hvis du er nybegynner, kan du gjøre denne mudraen i 10 – 12 minutter og gradvis øke varigheten. Etter å ha øvd på det i en måned, kan du gradvis strekke tiden til tretti minutter. Hvis du føler deg ukomfortabel eller svimmel mens du trener, bør du slutte umiddelbart. 

Bokspust

Bokspust er også kjent som 4-4-4-4. Bokspust er en øvelse som er flott når du er i et øyeblikk hvor du virkelig trenger å fokusere, men også trenger å forholde deg rolig.

Du kan bruke denne teknikken når du skal ha vanskelige samtaler, når du vil våkne og føle deg mer fokusert, eller før du skal inn i et møte.

Teknikken er også bra når du er i en stresset situasjon og trenger å være til stede, men også ønsker å være rolig i situasjonen.

 

UTFØRELSE:

Pust rolig inn gjennom nesen mens du teller 4 sekunder,

Hold pusten inne i 4 sekunder,

Pust rolig ut gjennom munnen mens du teller 4 sekunder,

Hold igjen mens du teller 4 sekunder.

Trekk så pusten inn gjennom nesen … gjenta prosessen.

Denne bokspusten kan virkelig være til hjelp når du er i en stressfull situasjon, eller du ønsker å ha full fokus mens du holder kroppen veldig rolig. Når du er i en situasjon, kan du gjøre denne øvelsen 2-4 ganger.

Bokspusten er også fin å bruke som inngang til meditasjonstrening. Gjør da øvelsen 4 ganger før du går over til vanlig pust.

Denne øvelsen er en av de enkleste og vanligste formene for pustearbeid, et godt sted å starte.

Som en boks, som har fire sider, har denne teknikken fire trinn: Fire tellinger av å puste inn, fire tellinger av å holde pusten, fire tellinger av å puste ut og fire flere tellinger av å holde etter utpusten. 

Når du puster, teller du også stille, som er en slags mantrameditasjon som kan roe nervesystemet og forankre deg i øyeblikket. Det hjelper å bringe oss tilbake til kroppen og vekk fra verdens distraksjoner.

Som en av de mest tilgjengelige formene for pustearbeid, er bokspusting en flott trening når som helst. Gjør det når du trenger et raskt avbrekk fra skrivebordet ditt midt på dagen, når du prøver å slappe av etter at noen klipper deg i kø på kaffebaren eller ganske enkelt når du trenger en pause.

NATURLIG PUST

Naturlig pust er i utgangspunktet pustebevissthet. Det er utgangspunktet for å jobbe med pusten. Det lar oss forstå hvordan vi puster og våre pustemønstre. Det er avslappende, beroligende, kan praktiseres når som helst og er det grunnleggende utgangspunktet for meditasjon.

Sitt i en komfortabel stilling. Kroppen er stabil, skuldrene er avslappede, brystet er åpent og øynene forsiktig lukket. 

Bli bevisst på pusten. Legg merke til om det er grunt eller dypt. Legg merke til hvilken del av kroppen som beveger seg, magen eller brystet. 

Legg merke til om det er noen lyd med pusten. Prøv å fokusere kun på pusten. 

Prøv å bli oppmerksom på temperaturen i pusten. Når luften pustes inn er den litt kjølig, når den pustes ut er den litt varmere. Legg merke til forskjellen. 

Legg merke til om pusten blir jevnere og dypere. 

Legg merke til om det er noen belastning. 

Vær bare oppmerksom på pusten. Prøv nå å bli mer oppmerksom på pusten som kommer inn i neseborene. Fokuser kun på neseborene. 

Legg nå merke til pusten som strømmer ned mot lungene. Fokuser kun på det området. Fokuser nå på lungene, bare på lungene. Prøv nå å følge luften som strømmer fra neseborene og ned i lungene. 

Følg pusten med inn- og utpust. Prøv å fokusere kun på pusten. Fortsett med denne praksisen så lenge det er behagelig.

 

Spørsmål å stille seg under treningen:

Er mine inn- og utpust grunne eller dype?

Omtrent hvor lenge er mine inn- og utpust?

Hvilke andre fysiske sensasjoner merker jeg i kroppen? Gi kroppen en skanning her for å finne eventuelle spenningspunkter eller holdepunkter.

Hva er til stede i sinnet?

Etter å ha observert din naturlige pust i 5 minutter, forsøk å bli klar over din generelle tilstand. Har noe endret seg siden du begynte å være oppmerksom?

Å observere den naturlige pusten kan være et utmerket verktøy for å sentrere kropp og sinn før og etter en meditasjon. Øvelsen er i selv også en form for meditasjon som du kan bruke når som helst for å hjelpe deg med å slappe av og slippe stress.

Pusteøvelser i det daglige

Du gjør mange ting for din fysiske hygiene hver dag, som å pusse tennene, gre håret, ta en dusj osv. Er du verdt tre minutter om dagen for å ta vare på din mentale hygiene? Her er en enkel praksis for deg å gjennomføre. Tenk fremfor alt på hvordan du sømløst kan gjøre denne delen av dagen din:

 

Oppmerksomme pustestillinger for stress og hjertehelse

Her er tre måter å enkelt aktivere kroppens naturlige «avslappingsrespons». Alle disse stillingene strekker muskler som åpner brystkassen og gjør det lettere å puste mellomgulv eller mage. Avslappingsresponsen bremser alt og hjelper deg til å bli mer tilstede, slik at du kan ivareta dagen med større klarhet og hensikt.

Se hvilke av disse tre stillingene som får magen til å bevege seg mest, eller føles best. Bruk dette deretter i tre minutter om dagen – ett minutt av gangen, eller når du føler deg stresset.

 

Hendene bak ryggen

Knyt hendene bak ryggen. Du kan gjøre dette stående eller sittende. Ta noen normale pust og legg merke til om magen beveger seg mer utover. Ikke press inn for mye luft. Pust sakte ut.

 

Hendene ved sidene

Løft armene og legg hendene langs sidene. Pass på at hendene dine berører den nederste ribben på hver side av kroppen. Når du puster inn, vil du legge merke til at utsiden av ribbeina utvides og beveger armene og hendene litt utover. Pust sakte ut.

 

Hendene bak hodet/nakken

Fest hendene bak nakken eller bakhodet. Som før, ta normale pust og legg merke til om det er bevegelse eller utvidelse i magen. Igjen, pust sakte ut.

 

MERK: Hvis du føler deg svimmel eller svimmel, kan det hende at du puster for dypt. Husk at dette bare er et normalt pust, men et pust som er fyldigere og mer tredimensjonalt. Hvis du føler deg svimmel i det hele tatt, kan du stoppe, eller ta en kortere eller mindre pust.

Øvelse for diafragmatisk pusteteknikk

Her er de fem trinnene involvert i diafragmatisk pusting. Du kan praktisere denne øvelsen i 5-10 minutter 1-2 ganger om dagen.

 1. Sitt i en stabil og komfortabel stilling med ryggraden rett og lang. Hvis du sitter på gulvet, kan du bruke en pute eller et foldet teppe under baksiden av hoftene for støtte. Hvis du sitter på en stol, sørg for at begge føttene er flatt på gulvet.

 2. Lukk øynene eller slapp av i blikket og ta flere dype pust gjennom nesen. La kroppen din slappe av og gi bevisstheten til pusten. Pass på at det ikke er spenninger i skuldre, nakke eller ansikt.

 3. Legg en hånd på øvre bryst og en hånd på magen. Pust sakte inn gjennom nesen til du kjenner magen heve seg litt mot hånden. Pust sakte ut og kjenn at magen faller bort fra hånden mot ryggraden. Pust hele veien ut av lungene dine, helt til du er tom for luft. Pust så inn, hele veien til du kjenner at hånden på magen din løftes opp. Hvis brystkassen din beveger seg mer enn magen, puster du sannsynligvis ikke dypt nok. Repeter 10-15 ganger, eller helt til du merker at pusten går helt ned i magen.

 4. Arbeid for at pusten skal være sakte og dyp med bare magen i bevegelse. Prøv å holde brystet så stille som mulig. Fortsett med disse dype åndedragene i flere minutter.

 5. Når du har lært teknikken, arbeid med å bruke magepust både under meditasjon, yoga og stressmestring.

Meditasjonsøvelser
når du pendler nr. 2

Denne meditasjonsøvelsen kan brukes når man benytter offentlig transportmiddel.

 1. du kan sitte eller stå.
 2. du kan holde øynene åpne eller lukket. Hvis du lukker øynene, så forsikre deg om at omgivelsene er trygge.
 3. fokuser på pusten.
 4. vær oppmerksom på lydene rundt deg, hvordan kroppen føles og hvordan kjøretøyet beveger seg.
 5. legg merke til menneskene rundt deg.
 6. akkurat som deg, kanskje de også opplever noe inni seg.
 7. dette kan hjelpe deg til å føle tilknytning, og føle deg mindre isolert.

Meditasjonsøvelser
når du pendler nr. 1

Vi bruker mye av vår tid på busser, tog eller i bilen. Noen ganger kan dette oppleves stressende. Spesielt når vi står fast i trafikken. For å slappe av og nyte pendlingen, praktiser meditasjon som styrker oppmerksomheten. Det er viktig å notere at man bør forsikre seg om sin egen sikkerhet når man gjør slike meditasjonsøvelser.

Denne meditasjonen bør praktiseres når man kjører bil.

 1. sett mobilen på lydløs.
 2. skru av radio eller andre lydanlegg.
 3. lukk alle vinduer for å unngå distraksjon.
 4. start med å puste dypt.
 5. vær oppmerksom på stillheten og omgivelsene rundt deg.
 6. fokuser på dine omgivelser når du kjører, mens du holder øye på veien.
 7. ta aldri øynene bort fra veien. Dette er livsviktig for din sikkerhet.
 8. bruk ditt sidesyn til å bli bevisst på omgivelsene.
 9. bli bevisst på landskapet, lyder og synsvidde når du er på veien.
 10. vær oppmerksom på kjøringen, og hva hver del av kroppen din gjør.
 11. føl føttene dine på pedalene.
 12. føl hendene dine på rattet.
 13. kjenn på følelsen av å sitte i førersetet.
 14. legg merke til hvordan du føler deg i alle deler av kroppen. Har du hodepine? Er du stiv i skuldrene?
 15. kjenn nå hvordan alle smerter, spenninger og stress forlater kroppen din.
 16. mens du kjører, kan det hende du blir stående i kø, eller noen bremser deg. Hvis slike hendelser oppstår, er det nødvendig at du identifiserer alle følelsene som dukker opp i deg når dette skjer. Blir du sint, engstelig eller frustrert?
 17. prøv å forstå hvorfor du kjenner disse negative følelsene.
 18. når du forstår hvorfor du reagerer slik du gjør, leder det gjerne til endring i ditt perspektiv. Du begynner å føle annerledes, og blir mottagelig for et annet tankesett.
 19. når du stopper for trafikklys eller stoppskilt, pust dypt for å roe deg ned.
 20. når tankene begynner å vandre, bring deg tilbake til her og nå.

Meditasjonsøvelse
når du går Nr. 2

 1. gå vanlig i 10 – 15 skritt. Gjerne små skritt.
 2. plasser hendene bak på ryggen eller langs siden. Velg det som gjør deg mest komfortabel.
 3. stopp og start å puste normalt i et par minutter, eller så lenge du har behov for det.
 4. gå noen skritt.
 5. stopp og pust igjen.
 6. repeter disse punktene så lenge du ønsker.
 7. for hvert steg, føl hver bevegelse av føttene dine. Som når du løfter foten, eller når foten berører bakken.
 8. fokuser på pusten og føttenes bevegelse på bakken.
 9. når tankene vandrer, flytt fokuset tilbake til pusten og gangen.

Meditasjonsøvelse
når du går Nr.1

Som nevnt tidligere, kan du innlemme meditasjon i din daglige rutine. Du kan praktisere denne meditasjonsøvelsen mens du går en tur, går til jobben eller løper ærender.

 1. gå normalt i ditt vanlige tempo.
 2. du kan legge hendene på magen, i siden eller bak på ryggen. Gjør det som gjør deg mest komfortabel.
 3. tell alle skrittene du tar fra 1 til 10. Start deretter på nytt fra 1 (dette punktet er valgfritt).
 4. fokuser på hvordan føttene føles når du tar hvert skritt.
 5. kjenn hvordan dine ben og alle andre deler av kroppen beveger seg.
 6. siden du går utendørs, vil du kanskje oppleve distraksjon eller at tankene begynner å vandre. Dette vil kanskje skje et par ganger, men du skal ikke la det frustrere deg. Bare styr oppmerksomheten din tilbake til gåingen.
 7. vær oppmerksom på omgivelsene rundt deg, og føl alt.
 8. husk at du er utendørs, så sørg for at du forblir trygg.
 9. fokuser oppmerksomheten på alle lydene rundt deg.
 10. ikke forsøk å identifisere noen av lydene eller bli underholdt eller forstyrret av dem.
 11. legg kun merke til lydene uten å bli opphengt av dem.
 12. fokuser nå på hva du lukter.
 13. akkurat som med lydene, ikke forsøk å identifisere luktene eller føle noe om dem.
 14. bring nå bevisstheten til synet ditt.
 15. legg merke til objekter og farger rundt deg.
 16. ikke la noe distrahere deg, bare vær oppmerksom på dem. Hvis noe distraherer deg, bring deg bare tilbake til følelsen av bevissthet.
 17. ikke slentre av gårde, gå bare naturlig og vær oppmerksom.
 18. fortsett å gå mens du er oppmerksom på omgivelsene og alt rundt deg.
 19. ikke gjør noe eller forandrer noe. Bare gå mens du er oppmerksom.
 20. forbli i denne tilstanden i noen minutter.
 21. i slutten av meditasjonen, bring ditt fokus tilbake til øvelsen. Føl føttene dine på bakken og hvordan kroppen beveger seg med hvert skritt.
 22. når du er ferdig med å meditere, stå stille et par minutter. Forsøk å ta med deg denne følelsen av oppmerksomhet resten av dagen.

Meditasjon for å lege muladhara

Denne meditasjonsøvelsen bør også praktiseres utendørs. Som i din hage eller i en park.

 1. finn et stille sted utendørs.
 2. ta av deg skoene.
 3. stå barfot på bakken.
 4. føl kontakten mellom deg og bakken gjennom dine nakne føtter.
 5. forsikre deg om at du står riktig oppreist og rett i ryggen.
 6. lukk øynene.
 7. slapp av i skuldrene.
 8. sett begge armene i siden.
 9. bøy knærne lett.
 10. fokuser på fotsålene.
 11. føl energien mellom føttene og jorden.
 12. kjenn at føttene dine er stødig plassert på bakken.
 13. se for deg at en oppadvendt styrke holder deg på plass.
 14. la din bevissthet bevege seg gjennom hele kroppen din.
 15. føl hver del av kroppen din, som den får støtte fra basen din.
 16. når bevisstheten når toppen av ryggradens kjerne, visualiser at ditt kronechakra er separat fra kroppen din og blir løftet opp til himmelen.
 17. bli i denne tilstanden i noen minutter.

Beroligende meditasjonsøvelse

Denne typen meditasjon burde praktiseres utendørs. Disse øvelsene er ulik øvelsene for å jorde seg selv, fordi du skal bevege deg i stedet for å sitte stille.

 1. finn et stille sted utendørs.
 2. stå stødig på bakken.
 3. føl bakken under føttene dine.
 4. legg hendene på brystet.
 5. pust dypt 3 ganger.
 6. ta hendene sakte bort fra brystet.
 7. begynn å gå sakte.
 8. fokuser på øyeblikket og hvert steg du tar.
 9. kjenn bakken under deg i hvert steg du tar.
 10. pust dypt ved hvert steg.
 11. føl at energien i luften flyter inn i deg.
 12. repeter disse punktene helt til du føler at energien i deg forandrer seg.

Meditasjonsøvelse nr. 3

 1. finn et stille sted.
 2. sitt i en komfortabel posisjon.
 3. rett deg i ryggen.
 4. slapp av i skuldrene, og musklene fra pannen til tærne.
 5. føl at hjertet ditt er åpnet.
 6. pust dypt inn og ut.
 7. kjenn at luften fyller magen din.
 8. fokuser kun på pusten.
 9. ro ned tankene dine.
 10. bring fokuset til ditt rotchakra.
 11. visualiser en rød ball i muladhara.
 12. dette røde lyset får deg til å føle deg trygg.
 13. det jorder deg til bakken under deg.
 14. jorden støtter deg.
 15. du er omringet av hele universet.
 16. føl at styrke og fred flyter igjennom deg.
 17. føl deg i kontakt med alle deler ved deg selv.
 18. visualiser at energi kommer fra det røde lyset.
 19. konsumer denne energien, og la den holde deg jordet.
 20. når du er ferdig med meditasjonen, sitt i ro en stund.
 21. begynn deretter å bevege forskjellige deler av kroppen, som armer, skuldre, fingre og tær, samtidig som du fokuserer på følelsen av velvære du har i alle deler av kroppen. Nå kan du forsiktig åpne øynene og reise deg.

Meditasjonsøvelse nr. 2

 1. finn et stille sted.
 2. sitt i en komfortabel stilling.
 3. fokuser på ditt rotchakra.
 4. lukk øynene.
 5. visualiser ditt favoritt tre. Hvis du ikke har et favoritt tre, så visualiser et hvilket som helst tre.
 6. se for deg at treets stamme vokser fra rotchakra.
 7. pust inn. Pust ut. Dypt og rolig.
 8. føl at du har bakkekontakt og røtter i jorden.
 9. hver gang du puster ut, gi slipp på alt som du ikke trenger eller som ikke er til fordel for deg.
 10. se for deg at alt blir frigjort og sluppet nedover stammen, og ut i bakken under deg.
 11. hver gang du puster inn, se for deg at kroppen din får tilførsel av næring.
 12. repeter inn- og utpust, mens du visualiserer som beskrevet i punktene over. Gjenta 4 – 5 ganger.
 13. føl at bakken under deg, støtter deg og omfavner deg.
 14. når du er ferdig med meditasjonen, sitt i ro en stund.
 15. begynn deretter å bevege forskjellige deler av kroppen, som armer, skuldre, fingre og tær, samtidig som du fokuserer på følelsen av velvære du har i alle deler av kroppen. Nå kan du forsiktig åpne øynene og reise deg.

Meditasjonsøvelse nr. 1

 1. finn et stille sted.
 2. sitt i en komfortabels posisjon med bena i kors. En yogamatte er å foretrekke. Hvis det er vanskelig å sitte på gulvet, kan man sitte på en pute eller i en stol.
 3. sitt rett i ryggen.
 4. plasser begge hendene på knærne, med håndflatene opp.
 5. du kan bruke gaya mudra tegn, ved å la pekefinger og tommel berøre hverandre, så de former en sirkel. (pekefingeren symboliserer den individuelle bevissthet, og tommelen den universelle bevissthet, en forening av selvet og altet. Ved å bruke dette mudraet sentrerer man seg og kobler seg på sitt høyere selv. Med håndflatene vendt opp er man mottakelig og konsentrert, og kan med dette mudraet oppleve å lettere opprettholde fokus og kanalisere energi. Gyan mudra er kjent som «visdommens speil» eller kunnskapens mudra).
 6. forsikre deg at hele kroppen er avslappet, også ansiktsmusklene.
 7. lukk øynene.
 8. trekk pusten dypt inn gjennom nesen.
 9. kjenn at pusten fyller hele magen og helt ned til muladhara / rotchakra.
 10. visualiser nå et rødt lys i rotchakra, helt nederst i ryggraden.
 11. når du trekker pusten inn, visualiser det røde lyset som en ball som vokser.
 12. la det åpne energien.
 13. hver gang du trekker pusten, se for deg at det røde lyset vokser.
 14. se for deg at det røde lyset strekker seg ned til føttene, for å holde deg jordet.
 15. nå er du i kontakt med jorden.
 16. føl energien beveger seg gjennom deg.
 17. visualiser at det røde lyset beveger seg til hoftene og bena.
 18. visualiser at den røde ballen av rødt lys gir deg energi som leger kroppen din.
 19. musklene i kroppen slapper av.
 20. blodet flyter fritt i kroppen din, uten restriksjoner.
 21. du er omgitt av det røde lysets legende energi, samtidig som det fyller deg med sin varme.
 22. pust dypt fra magen, 4 ganger.
 23. den 5 gangen, trekk pusten dypt og syng «lam».
 24. slipp pusten samtidig som du trekker ut bokstaven «m».
 25. tren på puste- og syngeøvelsen i et par minutter.
 26. gradvis pust normalt.

Når du er ferdig med meditasjonen, sitt i ro en stund. Sitt stille og kjenn på hvordan du føler deg i rotchakra og bena. Begynn deretter å bevege forskjellige deler av kroppen, som armer, skuldre, fingre og tær, samtidig som du fokuserer på følelsen av velvære du har i alle deler av kroppen. Nå kan du forsiktig åpne øynene og reise deg.

Energisenteret kommer i ubalanse eller blir blokkert, når våre tanker og følelser enten er i konflikt med eller trekker seg tilbake fra vår fysiske virkelighet, og vi ikke justerer oss selv. Symptomer på balanse og blokkering av rotchakra kan inkludere ulike mentale tegn som angstlidelser, sløvhet, treghet og spiseforstyrrelser. 

Det røde energisenteret har de grunnleggende behovene for overlevelse, sikkerhet og trygghet. Rotchakra er sterkt relatert til vår kontakt med jorden, og gir oss muligheten til å være i bakkekontakt i jordplanet. Rotchakraets kroppsdeler inkluderer nedre del av kroppen – hofter, ben og kjønnsorganer. 

“Jeg blir alltid støttet og beskyttet. Jeg føler meg fredelig, jordet og trygg. Som et tre er jeg forankret i jorden. Jeg er takknemlig for å vite at jeg alltid er dypt elsket og støttet av dette universet”

Spør Coachen er en tilleggstjeneste som vi tilbyr med medlemskapet «Chakaratrening + Bevissthetstrening. Våre coacher kan sees som en personlig trener, en veileder som sammen med deg, kan veilede i trening med tett og individuell oppfølging, om ønskelig.

I vårt program tar vi i bruk den gode samtalen som fundament. Samtale mellom deg og coachen avdekker snarlig hvor skoen trykker. I samarbeid finner dere ut hvilken tilnærming som er best for å forløse de «ømme» punktene — enten det er å avdekke skyggesider i deg selv, og / eller finne nye innfallsvinkler for hele situasjonen.

Dine mønstre blir tydeligere, og du ser hva som tjener deg og hva som hindrer eller hemmer deg. Parallelt med at du får en dypere innsikt i deg selv gjennom chakra- og bevissthetstrening, vil du evne å finne en praktisk struktur for det du vil gjennomføre og oppnå.

 

Prisoversikt

Spør Coachen

Pr. time (50 min.)

Sum

1 klipp

Kr. 800,-

Kr. 800,-

2 klipp

Kr. 750,-

Kr. 1 500,-

3 klipp

Kr. 710,-

Kr. 2 130,-

Det indigo energisenter

Dette energisenteret ligger mellom øyenbrynene, i midten av hodet, over hypofysen. Energisenteret er en del av vår subtile kropp og vår evne til å intuitivt «se», og være i harmoni med våre instinkter og indre kunnskaper. Energisenteret representerer supersensitivitet og evnen til å oppnå universell bevissthet.

På samme måten som det røde og oransje energisenteret har innvirkning på seksualiteten, så er det indigo og fiolette energisenteret knyttet med spiritualitet, til opplysning og det guddommelige. 

Når energisenteret er i ubalanse, kan vi miste kontakten med oss ​​selv og vår indre stemme, eller vi ganske enkelt kan bli for logiske.

Nøkkelord: “jeg ser” med retten til å føle ett med universet og følge egne visjoner.

Det blå energisenteret

Det blå energisenteret ligger i halsområdet. Dette energisenteret er knyttet til skjoldbruskkjertelen som ligger foran på halsen. Den produserer hormoner som regulerer stoffskiftet og styrer energien som flyter gjennom systemet vårt. Dette energisenteret er også knyttet til blant annet strupen, stemmebånd og øvre del av lungene.

Følelsesmessig representerer det blå energisenteret kommunikasjon, som handler om å snakke ut sin sannhet. Det gjenspeiler vår evne til å si sannheten, være ærlig og med integritet. Det er det mest personlige energisenteret som betyr at det påvirker vårt verbale og kunstneriske utrykk. Som handler om å utrykke den vi er til omverden, i den grad vi lever ut vårt autentiske jeg.

Nøkkelord: “jeg taler” med retten til å uttrykke følelser og leve i sannhet.

Det grønne energisenteret

Det grønne energisenteret mer kjent som hjertechakra, ligger i midten av brystet, over hjertet og thymuskjertelen. Dette energisenteret forbinder våre tre lavere energisentre (følelser) med våre tre øvre (tanker). Det grønne energisenteret er det fjerde og midterste, selve broen mellom de lavere, mer materielle energisentrene og de høyere energisentrene som er knyttet til vår spiritualitet.

Når det grønne energisenteret er i balanse føler vi kjærlighet og omtanke for oss selv og andre. Vi forstår at vi ikke er alene og separert, men at vi derimot er ett med universet og hele skaperverket. Vi respekterer våre medmennesker, og tillater dem å være seg selv. Vi er ekte og hele, har tilstedeværelse og indre ro, uavhengig av hva som foregår rundt oss.

Nøkkelord: “jeg elsker” med retten til å elske den jeg vil og bli elsket for den jeg er. 

Det gule energisenter

Det tredje energisenteret er det gule solar plexus, som ligger i midten av kroppen, rett under ribbeina, over bukspyttkjertelen. Energisenteret solar plexus er en betegnelse på nervefletningen plexus solaris, som inneholder både fibre fra det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet. Derfor kan et slag mot det gule energisentret føre til alvorlige forstyrrelser i det autonome nervesystemet i form av økt hjertefrekvens eller pustebesvær (kilde: store medisinske leksikon). 

Dette gule energisenteret er relatert til vår indre kriger, mot og viljestyrke. Fri vilje og mental styrke vises i et åpent energisenter med jevn og fri flyt.

Nøkkelord: “jeg gjør” med retten til å handle og lytte til min magefølelse og intuisjon.

Det oransje energisenter

Det andre er det oransje energisenter. Dette senteret ligger ved bunnen av magen, og gir energi blant annet til nedre del av ryggen, og er relatert til vår seksualitet, kreativitet og glede.

Når det oransje energisenteret er i ubalanse, kan vi føle at vi ikke utfører tilfredsstillende arbeid, vi har kanskje ikke en sunn holdning til sex, eller opplever at det ikke er nok lekenhet i livet vårt. Vår kreative kraft ligger i dette energisenteret og i ubalanse ødelegges kreativiteten gjennom frykt, sinne og sjalusi. Selvfølelsen undertrykkes og våre relasjoner lider, nytelse og uttrykk for livsglede er fraværende.

Nøkkelord: “jeg føler” med retten til å føle det jeg vil og bli respektert for den jeg er.

Det røde energisenteret

Vårt energisystem består av syv hoved energisentre. Disse sju energisentrene representerer kroppslige kraftsentre som gjennomsyrer, påvirker og jobber i den fysiske kroppen vår. Det røde energisenteret er det nederste og første. Dette ligger nederst ved bunnen av ryggraden og representerer vår grunnmur, våre røtter, trygghet og stabilitet. Det er relatert til vår kjernefølelse av trygghet, selve grunnlaget som vi er bygget på. Dette dekker våre grunnleggende overlevelsesbehov som mat, husly og vann. Det relaterer seg også til vårt forhold til økonomiske livsbehov, rikdom og overflod, og hvordan vi dyrker dette forholdet.

Når dette energisenteret er i ubalanse, kan vi oppleve følelsen av frykt, knapphet, utrygghet, usikkerhet og rastløshet. Vi kan være følelsesmessig ustabile og ha tillitsproblemer, og vanskelig for å prioritere egne grunnleggende behov.

Nøkkelord: “jeg er” med retten til å ha og overleve.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.