DEN RØDE ORDBOKEN

Jeg har lært meg ordene, de har vist meg tingene

Denne ordboken inneholder en samling av ord som grenser seg til dette treningsrommet – det RØDE energisenteret. Ordboken er ment som et rent hjelpemiddel for deg, slik at du ikke står fast, men forstår betydninger og begreper av ord og uttrykk som er brukt i treningsrommet. 

Kildekode og link for det enkelte ordet finner du i ordets forklaring.

Adrenalin

Adrenalin

Store medisinske leksikon / Medisin / Hormonsystemet og endokrinologi / Binyrene

 

Etymologi: fra latin ad, ‘over, til’ og ren, ‘nyre’

Uttale: adrenalˈin

Også kjent som: epinefrin

 

Adrenalin er et hormon som dannes i binyremargen fra aminosyrene fenylalanin eller tyrosin og tilhører substansgruppen katekolaminer. Utskillelsen av hormonet i blodet reguleres av impulser fra det sympatiske nervesystemet, og virkningene av det i organismen tilsvarer hovedsakelig de som fremkalles av det sympatiske nervesystemets nerveforbindelser til organene.

 

Halse, Johan: adrenalin i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/adrenalin

Asket

Asket

Kilde; Store norske leksikon / Ordforklaringer / Fremmedord og lånord

 

Etymologi: fra gresk asketes ‘person som øver seg på noe, som utøver noe’

Uttale; askˈe:t

 

Asket er en person som lever nøkternt, nøysomt og forsaker vanlige materielle gode.

 

Store norske leksikon (2005 – 2007): asket i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/asket

Astrallegeme

Astrallegeme

Store norske leksikon / Religion og filosofi / Religioner og livssyn / Nyreligiøsitet / Moderne okkultisme

 

Astrallegeme er ifølge ulike trosretninger et ikke-materielt, usynlig legeme knyttet til den menneskelige bevissthet, en slags sjelens dobbeltgjenger i mennesket som tenkes å fortsette sitt liv etter menneskets død for omsider å oppløses. Det er beskrevet av nyplatonikerne og tatt opp i teosofi, spiritisme og New Age-bevegelser i moderne tid.

 

Astrallegemet skal ifølge denne troen kunne forlate den materielle kroppen midlertidig og forflytte seg på astralplanet, en verden som tenkes å utgjøre en åndelig verden parallell med den materielle. Bevisst flytting av astrallegemet skal forutsette et høyt åndelig nivå.

 

Kværne, Per: astrallegeme i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/astrallegeme

Bekkenbunnen

Bekkenbunnen

Kilde: Store medisinske leksikon / Medisin / Anatomi / Bevegelsesapparatets anatomi / Trunkus

 

Bekkenbunnen danner det relativt faste, muskulære gulvet (diaphragma pelvis) i det lille bekkenet.

 

Bekkenbunnen består hovedsakelig av én stor, hesteskoformet muskelplate (musculus levator ani) som er formet som en trakt. Denne er på baksiden festet i korsbeinet og halebeinet og i de nedre delene av bekkenets sideflater (ramus ossis ischii). Foran er åpningen i «hesteskoen» lukket kaudalt av en tverrgående seneaktig muskelplate (diaphragma urogenitale).

 

Musklenes bakre del danner åpning for passasje av endetarmen, mens den fremre, tverrgående delen gir åpning for urinrøret og skjeden. Rundt åpningene er det ringformet lukkemuskulatur: bak musculus sphincter ani externus, foran musculus bulbospongiosus.

 

Bekkenbunnen består av følgende muskler:

  • musculus levator ani
  • musculus coccygeus
  • musculus sphincter ani externus
  • musculus bulbospongiosus
  • musculus ischiocavernosus
  • musculus transversus perinei superficialis & profundus
  • musculus sphincter urethrae.

 

Holck, Per: bekkenbunnen i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/bekkenbunnen

Binyrene

Binyrene

Kilde: Store medisinske leksikon / Medisin / Anatomi / Abdominal anatomi

 

Også kjent som: glandulae suprarenales

 

Binyrene er to hormonproduserende kjertler som ligger symmetrisk oppå hver sin nyre. Nyrene med binyrene ligger bak mot ryggen, under mellomgulvet.

 

Binyrene består av bark (cortex) og marg (medulla). De to lagene produserer forskjellige hormoner med ulike oppgaver i kroppen. Barken lager ulike hormoner som kalles kortikosteroider, for eksempel kortisol og kjønnshormoner. Kortisol er blant annet viktig i forbindelse med stress. Margen skiller i hovedsak ut adrenalin.

 

Binyrene har fått sitt navn etter beliggenhet, men der har funksjonelt ikke noe med nyrene å gjøre.

 

Holck, Per: binyrene i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/binyrene

Blodtrykk

Blodtrykk

Kilde: Store medisinske leksikon / Medisin / Fysiologi / Hjerte- og kretsløpsfysiologi

 

Blodtrykk er det trykket som blodet utøver mot blodåreveggen. Trykket er høyest i hovedpulsåren (aorta) og nær null, det vil si lik atmosfæretrykket, i venene ved innmunningen til høyre forkammer i hjertet. Trykket faller lite langs arteriene, mens det er et stort trykkfall gjennom arteriolene og kapillarene.

 

Når ordet ‘blodtrykk’ brukes uten nærmere spesifisering, er det trykket i arteriene i det store kretsløpet som menes.

 

Det arterielle blodtrykket varierer i løpet av en hjertesyklus. Det høyeste trykket i arteriene kalles systolisk blodtrykk og det laveste trykket kalles diastolisk blodtrykk.

 

I fysiologi og medisin blir hydrostatiske trykk, slik som blodtrykk, vanligvis angitt i måleenheten mmHg (millimeter kvikksølv). Hos en ung, voksen person i hvile er 120/70 mmHg et vanlig blodtrykk.

 

Størrelsen på det arterielle blodtrykket er bestemt av hjertets minuttvolum og motstanden i blodåresystemet. Blodtrykket holdes stabilt ved hjelp av et blodtrykksregulerende senter i sentralnervesystemet.

 

Hos barn er blodtrykket lavere enn hos voksne. Hos eldre mennesker blir arteriene gjerne stivere, og dette kan medføre at blodtrykket stiger noe. Høyt blodtrykk er en svært vanlig tilstand. Ved fysiske anstrengelser og ved psykisk opphisselse kan blodtrykket også stige forbigående.

 

Miland, Åshild Odden; Hauge, Anton; Waaler, Bjarne A.: blodtrykk i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/blodtrykk

Empati

Empati

Kilde: Store norske leksikon / Psykologi / Sosialpsykologi

 

Etymologi: av gresk ‘sinnsopprør, lidelse’

Uttale: empatˈi

 

Empati er evnen til å oppdage og erkjenne andres følelser og tanker. Emosjonelt handler empati om å se andres følelser, det være seg redsel, tristhet, sorg eller andre følelsesmessige tilstander. Kognitivt vil empati handle om å kunne sette seg inn i den andres opplevelse av en situasjon. I begge tilfelle hører det gjerne med en passende respons fra observatøren, eksempelvis at man trøster den man ser ikke har det bra, eller at man hjelper den som er i nød.

 

Forskning viser at empati-begrepet brukes noe forskjellig i faglitteraturen, og ofte sammenstilles med andre begreper:

  • Empati handler primært om å forstå andres emosjoner gjennom å ta den andres perspektiv
  • Sympati er en medfølende reaksjon på det at en annen lider eller har det vondt
  • Medfølelse (compassion) er en mer aktiv form for empati ved at man også har et aktivt ønske om hjelpe. Altruisme er et eksempel på dette
  • Ømhet (tenderness), varme følelser overfor en annen

 

Svartdal, Frode; Blystad, Magnus Helgheim: empati i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/empati

Immunsystemet

Immunsystemet

Store medisinske leksikon / Medisin / Blod og immunsystem / immunologi 

 

Uttale: immˈunsystemet

Også kjent som: immunforsvaret, immunapparatet

 

Immunsystemet, eller immunforsvaret, er kroppens forsvar mot smittestoffer. Immunsystemet består av spesialiserte celler og organer, og løselige proteiner som kan uskadeliggjøre bakterier, virus, sopp og parasitter.

 

Kroppens barrierer, det vil si huden og slimhinnene, har også viktige roller i å holde smittestoffer utenfor kroppen. Immunsystemets celler og proteiner sirkulerer med blodet mellom kroppens ulike vev der de kan komme i kontakt med smittestoffer. Immunsystemet aktiveres av infeksjoner, det vil si når smittestoffer har kommet på innsiden av kroppens barrierer. Da vil mange av immunsystemets celler og proteiner strømme til infeksjonsstedet for å delta i bekjempelse av smittestoffene. Denne tilstrømmingen av immunceller kalles en betennelsesreaksjon og den varer som regel til smittestoffene er fjernet. Aktivering av immunsystemet ved infeksjon kalles også en immunrespons.

 

Stuge, Tor Brynjar: immunsystemet i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/immunsystemet

Kortisol

Kortisol

Etymologi: av latin cortex, ‘bark’

Uttale: kortisˈol

Også kjent som: cortisol, hydrokortison

 

Kortisol, hydrokortison, er det viktigste glukokortikoidet hos mennesker og kalles ofte for ‘stresshormon’ på grunn av rollen det spiller i kroppens stressrespons. Kortisol påvirker vevenes opptak og forbruk av glukose, og det kontrollerer immunforsvaret, noe som utnyttes i behandling. Kortisol produseres i binyrebarken, eller binyrens korteks, hvorav navnet.

 

Berg, Jens Petter; Otterholt, Eli: kortisol i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/kortisol

Kundalini

Kundalini

Kilde: Store norske leksikon / Religion og filosofi / Religioner og livssyn / Hinduisme

 

Etymologi: av sanskrit ‘den sammenrullede’

Også kjent som: slangekraften

 

Kundalini er i hinduismen en kosmisk energi som identifiseres med gudinnen Shakti.

I shivaittisk yoga, der målet er foreningen av Shiva og Shakti i yogiens indre, tenkes kundalini på som en kraft lokalisert i et energisenter, chakra, nær kjønnsorganet. Dette senteret skal aktiviseres. Deretter skal kundalini-kraften opphøyes, slik at den beveger seg fra det nederste chakraet og oppover i en kanal kalt sushumna, som ligger langs ryggraden. Sentre og kanaler for kundalini-kraften hører til kundalini-yogaens forestilling om menneskets usynlige finmaterie-kropp, kalt sukshma-sharira. Kraften beveger seg gjennom flere chakraer som ligger langs sushumna, til kundalini forenes med Shiva i det øverste chakra øverst i hodet.

 

I hinduismen er dette tradisjonelt forstått som et sluttresultat av mange års asketisk praksis. Dette står i kontrast til moderne praksiser, der opplevelser kalt «kundalini» ofte er til salgs i korte kurs over bare noen timers eller dagers varighet.

 

Jacobsen, Knut A.: kundalini i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/kundalini

Lymfocytter

Lymfocytter

Kilde; Store medisinske leksikon / Medisin / Blod og immunsystem / Immunologi / Lymfocytter

 

Etymologi: av lymfo-, ‘lymfe-’ og gresk kytos, ‘celle’.

Uttale; lymfosˈytter

Også kjent som: lymfecelle

 

Lymfocytter er en type hvite blodceller som spiller en avgjørende rolle i immunsystemet. De er blant annet viktige i kroppens forsvar mot bakterier og virus.

Lymfocyttene er små og kulerunde, og de har en liten, mørk cellekjerne. Lymfocyttene utgjør om lag én tredjedel av de hvite blodcellene i blodet. De fleste lymfocyttene befinner seg imidlertid utenfor blodårene, i spesialisert lymfatisk vev, for eksempel i lymfeknuter, milten og mandlene.

Det er tre hovedtyper lymfocytter: B-celler, T-celler og naturlige dreperceller (NK-celler, natural killer cells). De ser like ut, men har helt forskjellige oppgaver innen immunforsvaret.

 

Fossum, Sigbjørn: lymfocytter i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/lymfocytter

Mellomgulv

Mellomgulv

Kilde; Store medisinske leksikon / Medisin / Anatomi / Abdominal anatomi

 

Etymologi: av gresk diaphragma, ‘skillevegg’,

Uttale; diafrˈagma

Også kjent som: mellomgulvet, diaphragma

 

Diafragma (diaphragma) eller mellomgulvet er en kuppelformet, senet muskel som danner skillet mellom brysthulen og bukhulen. Den er vår viktigste respirasjonsmuskel, og innerveres av nervus phrenicus (C3-C5). Kuppelformen skyldes hovedsakelig det større trykket i bukhulen i forhold til brysthulen, samt leverens plassering under den høyre delen (som gjerne står litt høyere enn den venstre). Kuppelen er på den konkave undersiden hovedsakelig kledd av bukhinnen (peritoneum), på oversiden delvis av brysthinnen (pleura diaphragmatica).

Muskelen fyller hele nedre thoraxåpning (apertura thoracis inferior), fra lenderyggen, de nedre ribbeinsbruskene og fra brystbeinet, med muskelfibrene tilnærmet radiært inn mot en V-formet sentral seneplate (centrum tendineum). På den måten kan diafragma inndeles i tre deler: en lenderyggdel, en ribbeinsdel og en brystbeindel.

 

Diafragmas tre deler:

 

Lenderyggdelen

Lenderyggdelen (pars lumbalis) er kraftigst. Den utgår dels fra ligamentum longitudinale anterius på 1.-3.(4.) lendevirvellegeme, dels fra tverrtaggen (processus costarius) og dels fra en bindevevssene (ligamentum arcuatum) som dekker musculus psoas og musculus quadratus lumborum. I lenderyggdelens mediale parti danner muskelfibrene en kanal (hiatus aorticus) hvor aorta passerer igjennom fra bryst- til bukhulen. Kanalåpningen er kledd med et senelignende bånd (ligamentum arcuatum medianum) som forhindrer avklemming av aorta ved kontraksjon av mellomgulvmuskulaturen. Over/foran denne kanalåpningen krysser muskelfibrene fra hver side og danner nok en åpning (hiatus oesophageus) hvor spiserøret (oesophagus) og nervus vagus passerer gjennom. Mellom spiserøret og muskelkanten er det løst bindevev som tillater en viss bevegelse av oesophagus i forhold til mellomgulvet. Den sympatiske grensestrengen passerer baktil, gjennom en åpning omtrent midt på lenderyggdelen.

 

Ribbeinsdelen

Ribbeinsdelen (pars costalis) utgjør det største området av mellomgulvet. Det springer ut fra innsiden av de seks/syv nederste ribbeinsbruskene, avvekslende med de taggete utspringene til musculus transversus abdominis. Muskelfibrene går bueformet inn mot sentralsenen. Mellom den laterale delen av pars lumbalis og ribbeinsdelen kan det noen ganger forekomme en spalte i muskulaturen, trigonum lumbocostale eller Bochdaleks trekant. Den representerer et svakt punkt hvor det kan oppstå et mellomgulvsbrokk (hernia diaphragmatica).

 

Brystbeindelen

Brystbeindelen (pars sternalis) er mellomgulvets minste og tynneste del. Den springer ut fra innsiden av processus xiphoideus, delvis også fra bakre del av rektusskjeden. Også her er det et muskelsvakt område, den såkalte Larreys spalte, mot grensen til pars costalis. Her passerer arteria epigastrica superior gjennom.

 

Den sentrale seneplaten

Den sentrale seneplaten, centrum tendineum, har kryssende bindevevsfibre. På dens høyre side er det en åpning (foramen venae cavae) hvor den nedre hulvenen (vena cava inferior) passerer på sin vei opp til hjertet. Den midtre delen er sammenvokst med hjerteposen (pericard), som derved ikke påvirkes av mellomgulvets øvrige muskelkontraksjoner. Når muskulaturen strammes, blir diafragma flatere og brysthulens volum øker. Derved reduseres det thorakale trykket og fører til inspirasjon. Diafragmanivået er ikke bare avhengig av respirasjonen – ved rolig pust senkes diafragmakuppelen omtrent 2 centimeter – men også av alder, kjønn og kroppstype. Når vi ligger, står diafragma cirka 2 centimeter høyere enn når vi står. Nivået øker gjerne med alderen.

 

Holck, Per: diafragma i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/diafragma

Sanskrit

Sanskrit

Kilde: Store norske leksikon / Språk og litteratur / Språkfamilier / Indoeuropeiske språk / Indoiransk

 

Etymologi: av samskrta-, ‘ordnet, foredlet’

Uttale: sˈanskrit

 

Sanskrit er et gammelindisk litteraturspråk som tilhører den indoeuropeiske språkfamilien. Klassisk sanskrit fungerer fremdeles som kulturspråk i India og deler av det sørøstlige Asia. I den indiske grunnloven har sanskrit plass blant de offisielle språkene. I moderne norsk finner vi endel lånord fra sanskrit, for eksempel yoga, karma, nirvana og svarabhakti.

 

I videste forstand omfatter sanskrit både det eldste stadiet av indoariske språk, vedisk, den varieteten som grammatikeren Panini la til grunn for sin deskriptive grammatikk, klassisk sanskrit, og den varieteten som kjennetegner de indiske eposene Mahabharata og Ramayana, episk sanskrit. Episk sanskrit har endel trekk til felles med middelindoariske språk og skiller seg noe fra vedisk og klassisk sanskrit.

 

Vedisk sanskrit, også bare kalt vedisk, er nær beslektet med det gammeliranske språket avestisk. Vedisk har en rekke arkaiske trekk som er gått tapt i klassisk sanskrit. Begge disse variantene viser imidlertid tydelig indoeuropeisk opphav, noe som blant annet vises i ord som matar- ‘mor’, bhratar- ‘bror’, sunus ‘sønn’, ukshan ‘okse’, sapta ‘sju’, ad- ‘ete’. Formlæren, som er meget omfattende, stemmer i stor utstrekning overens med gresk, latin, gotisk og andre gamle indoeuropeiske språk.

 

Etter indisk oppfatning har sanskrit guddommelig opphav og er selv opphav til alle språk. De eldste tekstene er fra hinduistisk synspunkt tidløse. I moderne språkvitenskap er det vanlig å anta at de eldste delene av den overleverte vediske litteraturen har sitt språklige grunnlag i første halvdel av det 2. årtusen fvt. De eldste beleggene man kjenner til for indoarisk, er personnavn, gudenavn og endel tekniske termer særlig knyttet til hesteoppdrett som finnes i hurriske og hetittiske kileskrifttavler fra andre halvdel av det 2. årtusen fvt.

 

Antagelig opphørte sanskrit å være en talt dialekt lenge før vår tidsregnings begynnelse, men helt til vår tid har det fungert som et fellesindisk språk i lærde brahminmiljøer. Blant hinduer spiller sanskrit omtrent samme rolle som latin i europeisk middelalder.

 

Hindi og andre moderne indiske litteraturspråk henter alle kulturord og vitenskapelige uttrykk fra sanskrit og danner sanskritsammensetninger for nye begreper på samme måte som vi låner fra latin og gresk. Sanskrit er derfor ennå i høy grad et levende element i Indias kulturliv.

 

Dahl, Eystein; Kristiansen, Knut: sanskrit i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/sanskrit

Selvfølelse

Selvfølelse

Store norske leksikon / Psykologi / Personlighetspsykologi

 

Selvfølelse er en opplevelse av ens eget vesen som atskilt fra andre vesener av samme art, eller en følelsesmessig opplevelse av ens egen identitet i et bestemt øyeblikk. Begrepet selvfølelse henviser også til en avbalansert kontakt med egne sterke og svake sider på en slik måte at personen føler seg trygg i samspill med andre mennesker.

 

Selvfølelse er en betingelsesløs vurdering av egen verdi, uavhengig av prestasjoner.

 

Selvfølelse kan påvises ikke bare hos mennesker, men forekommer sannsynligvis som et vanlig biologisk fenomen. Hos mange dyr kan man iaktta atferd som tyder på at de opplever noe som kan dekkes med uttrykket positiv selvfølelse. Dette kan blant annet vise seg ved at dyrene opptrer prangende eller prøver å tiltrekke seg oppmerksomhet på andre måter. Negativ selvfølelse ytrer seg ved underdanig atferd overfor artsfrender.

 

Forskning tyder på at evnen til å integrere også svakere sider ved en selv i eget selvbilde uten at dette truer ens overordnede oppfatning av en selv som en person med klar identitet og verdi, er sentralt for god selvfølelse. God selvfølelse er derfor kjennetegnet ved evne til en viss selvironi og distanse når situasjonen krever det. Personer med god selvfølelse har toleranse for begivenheters og personers ofte tvetydige vesen og natur. De er i liten grad selvhenførende, og de kan gi, eller selv be om, hjelp når situasjonen krever det, uten å føle seg utnyttet eller truet.

 

Selv om selvfølelse, som andre personlighetstrekk, også er genetisk bestemt, er oppvekstmiljø (oppdragelse) sentralt. Et barn som vokser opp i et miljø kjennetegnet av varme, villighet til å hjelpe og dele med hverandre, relativt klare verdinormer samt respekt for den enkeltes integritet og egenart, vil ha større muligheter for å utvikle en god selvfølelse enn personer vokst opp i en atmosfære hvor disse forholdene er fraværende.

 

Svak selvfølelse disponerer for utvikling av psykiske lidelser under stress og belastninger, ofte angst og depressive lidelser. Kompensert selvfølelse er betegnelse for selvfølelsen hos personer som fremstår påfallende selvhevdende, eventuelt brautende og tilsynelatende selvbevisste, og hvor dette uttrykker et psykologisk forsvar (kompensasjon) mot en underliggende lav selvfølelse. Personer med kompensert selvfølelse vil ofte ha narsissistiske personlighetsproblemer eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

 

Ordet selvfølelse er en norsk oversettelse av det amerikanske «self-esteem». Det norske begrepet ble tidlig brukt av terapeuten David Kvebæk på Modum Bad.

 

Malt, Ulrik: selvfølelse i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/selvf%C3%B8lelse

Stoffskiftet

Stoffskiftet

Kilde: Store medisinske leksikon / Medisin / Hormonsystemet og endokrinologi / Skjoldbruskkjertelen

Også kjent som: metabolisme

 

Stoffskiftet er summen av alle kjemiske reaksjoner som finner sted i hver enkelt celle i en organisme hvor formålet er å skaffe energi til livsnødvendige prosesser og å produsere nytt organisk materiale.

 

Stoffskiftet inkluderer regulering av hvilke gener som uttrykkes i en celle, hvordan et stoff skal lages eller nedbrytes og mekanismene for hvordan dette reguleres samt hvordan kroppen kan ta opp, lagre og mobilisere energi.

 

Stoffskiftet deles i to prosesser:

  • anabolisme, der det brukes energi for å bygge nye sammensatte molekyler fra enklere stoffer
  • katabolisme, der energi gjøres tilgjengelig i forbindelse med nedbrytningen av store organiske molekyler til enklere substanser

 

De kjemiske reaksjonene i cellene formidles av enzymer som katalyserer prosessene. Ved å regulere enzymenes mengde eller aktivitet kan organismen endre stoffskiftet etter behov mellom å være hovedsakelig anabolt eller katabolt.

 

Berg, Jens Petter: stoffskiftet i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/stoffskiftet

Tantra

Tantra

Kilde: Store norske leksikon / Religion og filosofi / Religionsvitenskap

 

Tantra er betegnelsen på tantrismens hellige tekster.

 

Store norske leksikon (2005 – 2007): tantra i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/tantra

Traume

Traume

Kilde: Store medisinske leksikon / Medisin / Ordforklaringer medisin

 

Etymologi: av gresk trauma, ‘sårskade’

Uttale: trˈæume

Også kjent som: trauma

 

Traume er en fellesbetegnelse på alle slags kroppslige og mentale skader (psykisk traume) og belastninger som skyldes påvirkning utenfra.

 

Malt, Ulrik: traume i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/traume

Tykktarmen

Tykktarmen

Kilde: Store medisinske leksikon / Medisin / Anatomi / Abdominal anatomi

 

Etymologi: navn etter tarmens tyktflytende innhold

Også kjent som: intestinum crassum

 

Tykktarmen er siste del av fordøyelseskanalen, det vil si den delen som ligger mellom tynntarmens avslutning og endetarmsåpningen. Den er et muskulært rør som hos voksne er 1,3–1,5 meter langt.

 

Tykktarmen ligger rundt tynntarmen som en ‘ramme’, og er i prinsippet delt i en oppstigende, en tversgående og en nedstigende del. På utsiden har den tre langsgående bånd (taenia coli) av glatt muskulatur, samt innsnøringer (haustra coli) av tversgående ringmuskulatur, noe som gir tykktarmen et bobleaktig utseende. Mellom ‘boblene’ og muskelbåndene er det større eller mindre ansamlinger av fett (appendices epiploicae).

 

Tykktarmen er delvis festet direkte mot bukhulens bakvegg, delvis ved hjelp av krøs (mesocolon). Forsiden av tykktarmen er nesten fullstendig dekket av en plateformet struktur av løst bindevev og fett, kledd med bukhinne – det store omentet (omentum majus), som henger ned som et ‘forkle’ fra magesekkens under-/bakside, og ofte når helt ned i bekkenet.

 

Funksjon

Tykktarmen tar opp vann og salter fra tarminnholdet, omtrent 0,3–0,5 liter per døgn, og kan lagre tarminnholdet (chymus) midlertidig som et avfallsprodukt eller ekskret (faeces), før det tømmes via endetarmsåpningen som avføring. Tarminnholdet bruker om lag tolv timer på å passere tykktarmen.

 

Inndeling

Tykktarmen deles i tre hoveddeler: blindtarmen, den egentlige tykktarmen og endetarmen. Avsnittene ligger dels omgitt av bukhinnen (intraperitonealt), dels bak bukhinnen (retroperitonealt).

 

Blindtarmen

Blindtarmen (coecum, caecum) er tykktarmens første del, og begynner ‘blindt’ før innmunningen av tynntarmen. Den består av en 6–10 centimeter lang utposning, som på undersiden eller baksiden går over i det vesentlig tynnere blindtarmsvedhenget (appendix vermiformis). I dagligtalen brukes ‘blindtarmen’ som regel om blindtarmsvedhenget.

 

Blindtarmen er overalt kledd med bukhinne, og ligger derfor intraperitonealt. Det har betydning for utviklingen av en eventuell blindtarmbetennelse.

 

Den egentlige tykktarmen

Den egentlige tykktarmen (colon) er avsnittet etter blindtarmen. Mellom disse to avsnittete finner vi innmunningen av tynntarmen i form av en leppelignende ventil eller klaff: valva ileocoecalis (Bauhins klaff). Denne klaffen hindrer tarminnholdet i å passere i motsatt retning, inn i tynntarmen.

 

Man skiller mellom fire deler: den oppstigende delen (colon ascendens) går retroperitonealt bak bukhinnen fra tynntarmsmunningen på høyre side av bukhulen, opp under leveren til overgangen mellom bryst- og lendevirvlene. Her danner den en skarp knekk eller fleksur (flexura coli dextra), i det den går over i tykktarmens tverrdel.

 

Tverrdelen (colon transversum) har krøs (mesocolon transversum) og er bevegelig. Den henger girlanderaktig ned mellom høyre og venstre side i bukhulen. Lengden kan variere betydelig. Denne delen er omgitt av bukhinne og ligger intraperitonealt. Litt høyere enn på høyre side går colon også på venstre side over i en knekk (flexura coli sinistra), før den fortsetter i en nedstigende del.

 

Den nedstigende delen (colon descendens) går ned langs bukhulens venstre side før den går over i en S-formet del. Den nedstigende går i likhet med den oppstigende delen bak bukhinnen.

 

Den S-formede delen (colon sigmoideum, av gresk sigma, ‘S’) legger seg mot venstre side av bekkenets bakvegg, hvor den har et lite krøs (mesocolon sigmoideum) og får en (ofte variabel) S-form. Denne delen av tykktarmen ligger omgitt av bukhinnen.

 

Endetarmen

Endetarmen (rectum) er tykktarmens nederste del og er cirka 15–20 centimeter lang. Den er uten krøs, og ligger an mot korsbeinet. Endetarmen starter i tykktarmens S-formede del og munner ut på kroppsoverflaten i endetarmsåpningen (anus).

 

Holck, Per: tykktarmen i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/tykktarmen

PMS

PMS

Kilde: Store norske leksikon / Medisin / Gynekologi og reproduksjon / Reproduktiv helse

 

PMS er forkortelse for premenstruelt syndrom, premenstruelle spenninger, også kalt premenstruell tensjon.

Også kjent som: premenstruell tensjon (spenning)

 

PMS er en dårlig definert tilstand av tilbakevendende plager i tiden før hver menstruasjon. Plagene kan være fysiske, psykiske eller atferdsmessige. De er til stede i tiden mellom hver eggløsning og menstruasjon og er ikke til stede ellers i menstruasjonssyklusen.

 

Utbredelse

Det anslås at 85 prosent av alle kvinner har noen plager før menstruasjonen. Hos fem prosent er imidlertid plagene så alvorlige at de kan kalles PMS.

 

Årsaker

Forskere har lett etter årsaken til PMS i eggstokkenes utskillelse av hormoner, men uten å finne noe spesielt hos kvinner med PMS. Fordi medikamenter som hjelper mot depresjoner ved at de hemmer opptaket av signalstoffet serotonin i hjernen, også har en viss effekt mot PMS, er oppmerksomheten blitt rettet mot hjernen.

 

Ett eller flere signalstoffer i hjernen kan være involvert i PMS, og det kan være forskjeller i måten kjønnshormonet progesteron brytes ned hos ulike kvinner.

 

Symptomer

Plagene kan ha svært ulik karakter. Psykiske symptomer er de mest fremtredende, særlig irritabilitet. Symptomer relatert til engstelse og/eller depresjon, slik som anspenthet, humørsvingninger, uro og gråt er også vanlige. De vanligste fysiske symptomene er brystspreng, følelse av hevelse i armer og ben, vektøkning, oppblåst mage og magesmerter.

 

Atferdsmessige symptomer kan være appetittforandringer, trang til visse typer mat, særlig søtsaker og tilbaketrekning fra sosiale aktiviteter.

 

Behandling

Det finnes ikke en behandlingsmetode som hjelper alle. Antidepressiver (serotonin-reopptakshemmere) hjelper noen. P-piller kan også hjelpe.

 

Nesheim, Britt-Ingjerd: PMS i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://sml.snl.no/PMS

Psykofysiologi

Psykofysiologi

Kilde; Store norske leksikon / Psykologi / Biologisk psykologi

Uttale; psykofysiologˈi

Psykofysiologi er måling av fysiologiske responser (for eksempel hjerterate, blodtrykk, muskelspenning og elektrisk aktivitet i hjernen) som man antar henger sammen med psykologiske tilstander, blant annet følelser og aktiveringsnivå/stress. Løgndetektoren er et eksempel på en praktisk anvendelse av psykofysiologi.

 

Svartdal, Frode: psykofysiologi i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. september 2023 fra https://snl.no/psykofysiologi

Det røde energisenteret, hva er det og hvilket betydning har det for meg?

Med denne episoden åpner vi en serie med 7 deler / episoder, hvor vi fokuserer på kroppens chakrasystem og det røde energisenteret også kalt rotchakra. Chakrasystemet består av energitrakter eller spinnende hjul av energi. Uansett hvilket ord man velger å benytte for å beskrive dem, er dette energisentre som er assosiert med spesielle områder i kroppen, spesielle følelser og aspekter ved vår personlighet. Disse energisentrene påvirker vår mentale tilstand, vår følelsestilstand, vår fysiske tilstand og vår spirituelle tilstand.

Når vi er i ubalanse eller stresset, kommer også energisentrene ut av balanse, blir stengte eller blokkerte. I denne serien tar vi for oss det røde energisenteret, hvor vi i første episode ser nærmere på hva chakrasystemet er og hvilken betydning og innvirkning det røde energisenteret har på oss som menneske.

 

Du trenger

4 poteter

1 søtpotet

2 gulrøtter

2 sellerirot

2ss olje

Salt, pepper

Del alle rotfruktene i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Legg dem i en ildfast form og dryss over olje, salt og pepper

Stek på 220 grader i ca. 25 min.  Snu grønnsakene og pass på at de ikke blir for brent under steking. De skal være gylne og lett brente i kanten.

Legg dem over på papir før du serverer for å trekke ut litt olje.

 

Du trenger

200 g bakte og skrelte rødbeter

125 g smør

200 g 85% sjokolade

140 g rørsukker

2 egg

125 g sikta speltmel

80 g grovhakka valnøtter

½ ts maldonsalt

 
  1. Smelt smør og sjokolade sammen, avkjøl.

  2. Kjør rødbetene i en blender eller stavmikser.

  3. Pisk eggene lett sammen og pisk så inn sukkeret. Det skal ikke være eggedosis, kun lett pisket sammen.

  4. sikt melet inn i eggeblanding.

  5. Vend rødbetepure, salt, sjokoladeblanding og eggeblanding sammen og vend tilslutt inn valnøttene.

  6. Ha i en smurt form (20×30 cm) og stek i ovn forvarmet til 180 grader i 25 min.

  7. Avkjøl kaka helt i formen før du tar den ut.

 

Holder lenge i kjøleskap, hvis den for leve så lenge …

 

Du trenger

2 store gulrøtter

¼  kålrot

1 løk

20 gr ingefær, revet og frisk

2 fedd hvitløk

1 rød chili

8 dl buljong, kyllingkraft eller grønnsaksbuljong

1 boks kokosmelk

1 lime

Koriander, Frisk

2-4 ss yoghurt naturell, eller Skyr (kan sløyfes)

Olje, nøytral olje eller kokosolje

Salt og kvernet pepper

 

Krydrede kikerter

1 boks kokte kikerter

2 ss olivenolje

½ -1 ts chilipulver

½ -1 ts malt spisskummen

1 ts garam masala

Salt etter smak

 
    1. Skrell og skjær grønnsakene i terninger.

    2. Hakk løk, hvitløk og chili (fjern eventuelt frøene hvis du ønsker en mildere chilismak).

    3. Varm en god klunk olje i en mellomstor kasserolle eller gryte.

    4. Fres løken til den begynner å bli myk, uten at den får farge.

    5. Tilsett ingefær, chili og hvitløk. Fres videre i et par minutter under omrøring.

    6. Ha i grønnsakene og fres videre et par minutter under omrøring.

    7. Hel over kraft/buljong.

    8. Kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er helt møre, ca. 20-30 min.

    9. Tilsett kokosmelk og kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser.

    10. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper.

    11. Serveres med en klatt Skyr eller yoghurt naturell. Krydrede kikerter og frisk koriander.

    12. Lag de krydrede kikertene straks du har satt over suppen.

    13. Varm oven til 200 grader.

    14. Skyll kikertene godt i rennende kaldt vann.

    15. Tørk kikertene helt tørre med et rent kjøkkenhåndkle.

    16. Vend kikertene med olivenolje og salt og fordel dem utover et stekebrett med bakepapir.

    17. Stek kikertene i oven i 20-30 min, vend kikertene 2-3 ganger undervis i steking. Kikerten skal bli gylne og sprø på utsiden.

    18. Dryss over krydder og bland godt.

 

Server straks,  sprøheten i kikertene forsvinner så snart de blir avkjølte.

 

Du trenger

2-3 søtpoteter   

5 dl grønnkål

1 håndfull persille

Salt og pepper

 

Til kikerter

2,5 dl kikerter

8 cherrytomater

½ ss sesamolje

½ ts paprika

¼ ts chili

¼ ts hvitløkspulser

½ ts pepper

½ ts salt

Sitronsaft

 

Thahini dressing

¼ dl thahini

¼ dl olivenolje

¼ dl vann

2 ss kokosolje

1 ss eplecidereddik

1 ss sitronsaft

Revet ingefær, etter smak

2 fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper etter smak

 

  1. Forvarm stekeovn til 200 grader.

  2. Vask søtpotetene og tørk de, bruk en gaffel og lag noen lag noen hull. Legg potetene i en ildfast form og stek dem i 45 min – 1 time, kommer litt an på hvor store potetene er, det skal være mykt på innsiden når de stikkes med gaffel.

  3. Deretter lager du tahini dressingen. Bland alle ingrediensene i et glass med lokk, rist godt for å få blandet alt sammen. Lag den minst 20 minutter før servering, oppbevar den i kjøleskapet slik at smakene blander seg og dressingen tykner.

  4. Bland sammen paprika, chili, hvitløkspulver, pepper og salt i en bolle. Del cherrytomatene i to, ha i en bolle. Hakk persillen og legg til side for senere.

  5. Varm en panne på medium til høy varme. Når den er varm, tilsett sesamolje, og kikerter etter 1 minutt. Stek i 5 – 8 minutter, avhengig av hvor varm pannen din er. Rør litt med et tresleiv så ikke kikertene svir seg fast.

  6. Mens kikertene stekes, damper du grønnkålen i litt smør og vann. Smak til med salt og pepper etter ønske.

  7. Legg et papirhåndkle på en tallerken. Når kikertene er jevnt gyllen og sprø, har du de over på papirhåndkleet. Legg dem deretter i bollen med krydder og bland godt. Drypp over med frisk sitron rett før servering.

 

Server søtpotetene sammen med sprøstekte kikerter, dampet grønnkål, cherrytomater, persille og tahini dressing.

Trene meditasjon med Chin / Gyan Mudra

  1. Før du utfører Gyan Mudra, velg et rolig og fredelig sted.

  2. Hold ryggen rett. Hvis det er et problem med å sitte med rett rygg, kan du hvile ryggen med støtte fra en vegg.

  3. Hold hodet rett og stille.

  4. Lukk øynene og prøv å ikke gjøre noen bevegelser i øyelokkene.

  5. Fest den øvre delen av tommelen med den øvre delen av pekefingeren, form en jevn sirkel og hold resten av fingrene rett.

  6. Plasser hendene på knærne med håndflatene vendt oppover.

  7. Fjern alle tanker fra sinnet og fokuser sinnet kun på OM.

  8. Fokuser på pusten din. Fyll lungene med luft og pust sakte ut. Ikke øk eller reduser hastigheten på pusten.

  9. Flytt oppmerksomheten sakte til det tredje øye-chakraet.


Instruksjon:

Det anbefales å ikke bøye tommelen mens du setter sammen pekefinger og tommelfinger-tuppene. Tommelen skal ikke bøye seg mot pekefingertuppene, men pekefingeren skal nærme seg tommelen.     

Årsakene til dette er at tommelen antas å representere universell bevissthet, og pekefingeren angir individuell bevissthet. Når pekefingeren bøyer seg mot tommelen, blir en individuell bevissthet om et vesen overgitt til den universelle bevisstheten. Det betyr at individet har overgitt seg til den universelle eller guddommelige bevissthet.
   

Å bringe sammen tommelen og pekefingeren, som representerer de to virkelighetene, er grunnleggende for den yogiske evolusjonsfilosofien. Det symboliserer overgangen fra mørke til opplysning og uvitenhet til visdom. Dessuten representerer den foreningen av selvet med kosmos, foreningen av ens sjel og den øverste guddommelige sjel.  

Hvor lenge bør jeg gjøre Gyan Mudra?  

Hvis du er nybegynner, kan du gjøre denne mudraen i 10 – 12 minutter og gradvis øke varigheten. Etter å ha øvd på det i en måned, kan du gradvis strekke tiden til tretti minutter. Hvis du føler deg ukomfortabel eller svimmel mens du trener, bør du slutte umiddelbart. 

Bokspust

Bokspust er også kjent som 4-4-4-4. Bokspust er en øvelse som er flott når du er i et øyeblikk hvor du virkelig trenger å fokusere, men også trenger å forholde deg rolig.

Du kan bruke denne teknikken når du skal ha vanskelige samtaler, når du vil våkne og føle deg mer fokusert, eller før du skal inn i et møte.

Teknikken er også bra når du er i en stresset situasjon og trenger å være til stede, men også ønsker å være rolig i situasjonen.

 

UTFØRELSE:

Pust rolig inn gjennom nesen mens du teller 4 sekunder,

Hold pusten inne i 4 sekunder,

Pust rolig ut gjennom munnen mens du teller 4 sekunder,

Hold igjen mens du teller 4 sekunder.

Trekk så pusten inn gjennom nesen … gjenta prosessen.

Denne bokspusten kan virkelig være til hjelp når du er i en stressfull situasjon, eller du ønsker å ha full fokus mens du holder kroppen veldig rolig. Når du er i en situasjon, kan du gjøre denne øvelsen 2-4 ganger.

Bokspusten er også fin å bruke som inngang til meditasjonstrening. Gjør da øvelsen 4 ganger før du går over til vanlig pust.

Denne øvelsen er en av de enkleste og vanligste formene for pustearbeid, et godt sted å starte.

Som en boks, som har fire sider, har denne teknikken fire trinn: Fire tellinger av å puste inn, fire tellinger av å holde pusten, fire tellinger av å puste ut og fire flere tellinger av å holde etter utpusten. 

Når du puster, teller du også stille, som er en slags mantrameditasjon som kan roe nervesystemet og forankre deg i øyeblikket. Det hjelper å bringe oss tilbake til kroppen og vekk fra verdens distraksjoner.

Som en av de mest tilgjengelige formene for pustearbeid, er bokspusting en flott trening når som helst. Gjør det når du trenger et raskt avbrekk fra skrivebordet ditt midt på dagen, når du prøver å slappe av etter at noen klipper deg i kø på kaffebaren eller ganske enkelt når du trenger en pause.

NATURLIG PUST

Naturlig pust er i utgangspunktet pustebevissthet. Det er utgangspunktet for å jobbe med pusten. Det lar oss forstå hvordan vi puster og våre pustemønstre. Det er avslappende, beroligende, kan praktiseres når som helst og er det grunnleggende utgangspunktet for meditasjon.

Sitt i en komfortabel stilling. Kroppen er stabil, skuldrene er avslappede, brystet er åpent og øynene forsiktig lukket. 

Bli bevisst på pusten. Legg merke til om det er grunt eller dypt. Legg merke til hvilken del av kroppen som beveger seg, magen eller brystet. 

Legg merke til om det er noen lyd med pusten. Prøv å fokusere kun på pusten. 

Prøv å bli oppmerksom på temperaturen i pusten. Når luften pustes inn er den litt kjølig, når den pustes ut er den litt varmere. Legg merke til forskjellen. 

Legg merke til om pusten blir jevnere og dypere. 

Legg merke til om det er noen belastning. 

Vær bare oppmerksom på pusten. Prøv nå å bli mer oppmerksom på pusten som kommer inn i neseborene. Fokuser kun på neseborene. 

Legg nå merke til pusten som strømmer ned mot lungene. Fokuser kun på det området. Fokuser nå på lungene, bare på lungene. Prøv nå å følge luften som strømmer fra neseborene og ned i lungene. 

Følg pusten med inn- og utpust. Prøv å fokusere kun på pusten. Fortsett med denne praksisen så lenge det er behagelig.

 

Spørsmål å stille seg under treningen:

Er mine inn- og utpust grunne eller dype?

Omtrent hvor lenge er mine inn- og utpust?

Hvilke andre fysiske sensasjoner merker jeg i kroppen? Gi kroppen en skanning her for å finne eventuelle spenningspunkter eller holdepunkter.

Hva er til stede i sinnet?

Etter å ha observert din naturlige pust i 5 minutter, forsøk å bli klar over din generelle tilstand. Har noe endret seg siden du begynte å være oppmerksom?

Å observere den naturlige pusten kan være et utmerket verktøy for å sentrere kropp og sinn før og etter en meditasjon. Øvelsen er i selv også en form for meditasjon som du kan bruke når som helst for å hjelpe deg med å slappe av og slippe stress.

Pusteøvelser i det daglige

Du gjør mange ting for din fysiske hygiene hver dag, som å pusse tennene, gre håret, ta en dusj osv. Er du verdt tre minutter om dagen for å ta vare på din mentale hygiene? Her er en enkel praksis for deg å gjennomføre. Tenk fremfor alt på hvordan du sømløst kan gjøre denne delen av dagen din:

 

Oppmerksomme pustestillinger for stress og hjertehelse

Her er tre måter å enkelt aktivere kroppens naturlige «avslappingsrespons». Alle disse stillingene strekker muskler som åpner brystkassen og gjør det lettere å puste mellomgulv eller mage. Avslappingsresponsen bremser alt og hjelper deg til å bli mer tilstede, slik at du kan ivareta dagen med større klarhet og hensikt.

Se hvilke av disse tre stillingene som får magen til å bevege seg mest, eller føles best. Bruk dette deretter i tre minutter om dagen – ett minutt av gangen, eller når du føler deg stresset.

 

Hendene bak ryggen

Knyt hendene bak ryggen. Du kan gjøre dette stående eller sittende. Ta noen normale pust og legg merke til om magen beveger seg mer utover. Ikke press inn for mye luft. Pust sakte ut.

 

Hendene ved sidene

Løft armene og legg hendene langs sidene. Pass på at hendene dine berører den nederste ribben på hver side av kroppen. Når du puster inn, vil du legge merke til at utsiden av ribbeina utvides og beveger armene og hendene litt utover. Pust sakte ut.

 

Hendene bak hodet/nakken

Fest hendene bak nakken eller bakhodet. Som før, ta normale pust og legg merke til om det er bevegelse eller utvidelse i magen. Igjen, pust sakte ut.

 

MERK: Hvis du føler deg svimmel eller svimmel, kan det hende at du puster for dypt. Husk at dette bare er et normalt pust, men et pust som er fyldigere og mer tredimensjonalt. Hvis du føler deg svimmel i det hele tatt, kan du stoppe, eller ta en kortere eller mindre pust.

Øvelse for diafragmatisk pusteteknikk

Her er de fem trinnene involvert i diafragmatisk pusting. Du kan praktisere denne øvelsen i 5-10 minutter 1-2 ganger om dagen.

  1. Sitt i en stabil og komfortabel stilling med ryggraden rett og lang. Hvis du sitter på gulvet, kan du bruke en pute eller et foldet teppe under baksiden av hoftene for støtte. Hvis du sitter på en stol, sørg for at begge føttene er flatt på gulvet.

  2. Lukk øynene eller slapp av i blikket og ta flere dype pust gjennom nesen. La kroppen din slappe av og gi bevisstheten til pusten. Pass på at det ikke er spenninger i skuldre, nakke eller ansikt.

  3. Legg en hånd på øvre bryst og en hånd på magen. Pust sakte inn gjennom nesen til du kjenner magen heve seg litt mot hånden. Pust sakte ut og kjenn at magen faller bort fra hånden mot ryggraden. Pust hele veien ut av lungene dine, helt til du er tom for luft. Pust så inn, hele veien til du kjenner at hånden på magen din løftes opp. Hvis brystkassen din beveger seg mer enn magen, puster du sannsynligvis ikke dypt nok. Repeter 10-15 ganger, eller helt til du merker at pusten går helt ned i magen.

  4. Arbeid for at pusten skal være sakte og dyp med bare magen i bevegelse. Prøv å holde brystet så stille som mulig. Fortsett med disse dype åndedragene i flere minutter.

  5. Når du har lært teknikken, arbeid med å bruke magepust både under meditasjon, yoga og stressmestring.

Meditasjonsøvelser
når du pendler nr. 2

Denne meditasjonsøvelsen kan brukes når man benytter offentlig transportmiddel.

  1. du kan sitte eller stå.
  2. du kan holde øynene åpne eller lukket. Hvis du lukker øynene, så forsikre deg om at omgivelsene er trygge.
  3. fokuser på pusten.
  4. vær oppmerksom på lydene rundt deg, hvordan kroppen føles og hvordan kjøretøyet beveger seg.
  5. legg merke til menneskene rundt deg.
  6. akkurat som deg, kanskje de også opplever noe inni seg.
  7. dette kan hjelpe deg til å føle tilknytning, og føle deg mindre isolert.

Meditasjonsøvelser
når du pendler nr. 1

Vi bruker mye av vår tid på busser, tog eller i bilen. Noen ganger kan dette oppleves stressende. Spesielt når vi står fast i trafikken. For å slappe av og nyte pendlingen, praktiser meditasjon som styrker oppmerksomheten. Det er viktig å notere at man bør forsikre seg om sin egen sikkerhet når man gjør slike meditasjonsøvelser.

Denne meditasjonen bør praktiseres når man kjører bil.

  1. sett mobilen på lydløs.
  2. skru av radio eller andre lydanlegg.
  3. lukk alle vinduer for å unngå distraksjon.
  4. start med å puste dypt.
  5. vær oppmerksom på stillheten og omgivelsene rundt deg.
  6. fokuser på dine omgivelser når du kjører, mens du holder øye på veien.
  7. ta aldri øynene bort fra veien. Dette er livsviktig for din sikkerhet.
  8. bruk ditt sidesyn til å bli bevisst på omgivelsene.
  9. bli bevisst på landskapet, lyder og synsvidde når du er på veien.
  10. vær oppmerksom på kjøringen, og hva hver del av kroppen din gjør.
  11. føl føttene dine på pedalene.
  12. føl hendene dine på rattet.
  13. kjenn på følelsen av å sitte i førersetet.
  14. legg merke til hvordan du føler deg i alle deler av kroppen. Har du hodepine? Er du stiv i skuldrene?
  15. kjenn nå hvordan alle smerter, spenninger og stress forlater kroppen din.
  16. mens du kjører, kan det hende du blir stående i kø, eller noen bremser deg. Hvis slike hendelser oppstår, er det nødvendig at du identifiserer alle følelsene som dukker opp i deg når dette skjer. Blir du sint, engstelig eller frustrert?
  17. prøv å forstå hvorfor du kjenner disse negative følelsene.
  18. når du forstår hvorfor du reagerer slik du gjør, leder det gjerne til endring i ditt perspektiv. Du begynner å føle annerledes, og blir mottagelig for et annet tankesett.
  19. når du stopper for trafikklys eller stoppskilt, pust dypt for å roe deg ned.
  20. når tankene begynner å vandre, bring deg tilbake til her og nå.

Meditasjonsøvelse
når du går Nr. 2

  1. gå vanlig i 10 – 15 skritt. Gjerne små skritt.
  2. plasser hendene bak på ryggen eller langs siden. Velg det som gjør deg mest komfortabel.
  3. stopp og start å puste normalt i et par minutter, eller så lenge du har behov for det.
  4. gå noen skritt.
  5. stopp og pust igjen.
  6. repeter disse punktene så lenge du ønsker.
  7. for hvert steg, føl hver bevegelse av føttene dine. Som når du løfter foten, eller når foten berører bakken.
  8. fokuser på pusten og føttenes bevegelse på bakken.
  9. når tankene vandrer, flytt fokuset tilbake til pusten og gangen.

Meditasjonsøvelse
når du går Nr.1

Som nevnt tidligere, kan du innlemme meditasjon i din daglige rutine. Du kan praktisere denne meditasjonsøvelsen mens du går en tur, går til jobben eller løper ærender.

  1. gå normalt i ditt vanlige tempo.
  2. du kan legge hendene på magen, i siden eller bak på ryggen. Gjør det som gjør deg mest komfortabel.
  3. tell alle skrittene du tar fra 1 til 10. Start deretter på nytt fra 1 (dette punktet er valgfritt).
  4. fokuser på hvordan føttene føles når du tar hvert skritt.
  5. kjenn hvordan dine ben og alle andre deler av kroppen beveger seg.
  6. siden du går utendørs, vil du kanskje oppleve distraksjon eller at tankene begynner å vandre. Dette vil kanskje skje et par ganger, men du skal ikke la det frustrere deg. Bare styr oppmerksomheten din tilbake til gåingen.
  7. vær oppmerksom på omgivelsene rundt deg, og føl alt.
  8. husk at du er utendørs, så sørg for at du forblir trygg.
  9. fokuser oppmerksomheten på alle lydene rundt deg.
  10. ikke forsøk å identifisere noen av lydene eller bli underholdt eller forstyrret av dem.
  11. legg kun merke til lydene uten å bli opphengt av dem.
  12. fokuser nå på hva du lukter.
  13. akkurat som med lydene, ikke forsøk å identifisere luktene eller føle noe om dem.
  14. bring nå bevisstheten til synet ditt.
  15. legg merke til objekter og farger rundt deg.
  16. ikke la noe distrahere deg, bare vær oppmerksom på dem. Hvis noe distraherer deg, bring deg bare tilbake til følelsen av bevissthet.
  17. ikke slentre av gårde, gå bare naturlig og vær oppmerksom.
  18. fortsett å gå mens du er oppmerksom på omgivelsene og alt rundt deg.
  19. ikke gjør noe eller forandrer noe. Bare gå mens du er oppmerksom.
  20. forbli i denne tilstanden i noen minutter.
  21. i slutten av meditasjonen, bring ditt fokus tilbake til øvelsen. Føl føttene dine på bakken og hvordan kroppen beveger seg med hvert skritt.
  22. når du er ferdig med å meditere, stå stille et par minutter. Forsøk å ta med deg denne følelsen av oppmerksomhet resten av dagen.

Meditasjon for å lege muladhara

Denne meditasjonsøvelsen bør også praktiseres utendørs. Som i din hage eller i en park.

  1. finn et stille sted utendørs.
  2. ta av deg skoene.
  3. stå barfot på bakken.
  4. føl kontakten mellom deg og bakken gjennom dine nakne føtter.
  5. forsikre deg om at du står riktig oppreist og rett i ryggen.
  6. lukk øynene.
  7. slapp av i skuldrene.
  8. sett begge armene i siden.
  9. bøy knærne lett.
  10. fokuser på fotsålene.
  11. føl energien mellom føttene og jorden.
  12. kjenn at føttene dine er stødig plassert på bakken.
  13. se for deg at en oppadvendt styrke holder deg på plass.
  14. la din bevissthet bevege seg gjennom hele kroppen din.
  15. føl hver del av kroppen din, som den får støtte fra basen din.
  16. når bevisstheten når toppen av ryggradens kjerne, visualiser at ditt kronechakra er separat fra kroppen din og blir løftet opp til himmelen.
  17. bli i denne tilstanden i noen minutter.

Beroligende meditasjonsøvelse

Denne typen meditasjon burde praktiseres utendørs. Disse øvelsene er ulik øvelsene for å jorde seg selv, fordi du skal bevege deg i stedet for å sitte stille.

  1. finn et stille sted utendørs.
  2. stå stødig på bakken.
  3. føl bakken under føttene dine.
  4. legg hendene på brystet.
  5. pust dypt 3 ganger.
  6. ta hendene sakte bort fra brystet.
  7. begynn å gå sakte.
  8. fokuser på øyeblikket og hvert steg du tar.
  9. kjenn bakken under deg i hvert steg du tar.
  10. pust dypt ved hvert steg.
  11. føl at energien i luften flyter inn i deg.
  12. repeter disse punktene helt til du føler at energien i deg forandrer seg.

Meditasjonsøvelse nr. 3

  1. finn et stille sted.
  2. sitt i en komfortabel posisjon.
  3. rett deg i ryggen.
  4. slapp av i skuldrene, og musklene fra pannen til tærne.
  5. føl at hjertet ditt er åpnet.
  6. pust dypt inn og ut.
  7. kjenn at luften fyller magen din.
  8. fokuser kun på pusten.
  9. ro ned tankene dine.
  10. bring fokuset til ditt rotchakra.
  11. visualiser en rød ball i muladhara.
  12. dette røde lyset får deg til å føle deg trygg.
  13. det jorder deg til bakken under deg.
  14. jorden støtter deg.
  15. du er omringet av hele universet.
  16. føl at styrke og fred flyter igjennom deg.
  17. føl deg i kontakt med alle deler ved deg selv.
  18. visualiser at energi kommer fra det røde lyset.
  19. konsumer denne energien, og la den holde deg jordet.
  20. når du er ferdig med meditasjonen, sitt i ro en stund.
  21. begynn deretter å bevege forskjellige deler av kroppen, som armer, skuldre, fingre og tær, samtidig som du fokuserer på følelsen av velvære du har i alle deler av kroppen. Nå kan du forsiktig åpne øynene og reise deg.

Meditasjonsøvelse nr. 2

  1. finn et stille sted.
  2. sitt i en komfortabel stilling.
  3. fokuser på ditt rotchakra.
  4. lukk øynene.
  5. visualiser ditt favoritt tre. Hvis du ikke har et favoritt tre, så visualiser et hvilket som helst tre.
  6. se for deg at treets stamme vokser fra rotchakra.
  7. pust inn. Pust ut. Dypt og rolig.
  8. føl at du har bakkekontakt og røtter i jorden.
  9. hver gang du puster ut, gi slipp på alt som du ikke trenger eller som ikke er til fordel for deg.
  10. se for deg at alt blir frigjort og sluppet nedover stammen, og ut i bakken under deg.
  11. hver gang du puster inn, se for deg at kroppen din får tilførsel av næring.
  12. repeter inn- og utpust, mens du visualiserer som beskrevet i punktene over. Gjenta 4 – 5 ganger.
  13. føl at bakken under deg, støtter deg og omfavner deg.
  14. når du er ferdig med meditasjonen, sitt i ro en stund.
  15. begynn deretter å bevege forskjellige deler av kroppen, som armer, skuldre, fingre og tær, samtidig som du fokuserer på følelsen av velvære du har i alle deler av kroppen. Nå kan du forsiktig åpne øynene og reise deg.

Meditasjonsøvelse nr. 1

  1. finn et stille sted.
  2. sitt i en komfortabels posisjon med bena i kors. En yogamatte er å foretrekke. Hvis det er vanskelig å sitte på gulvet, kan man sitte på en pute eller i en stol.
  3. sitt rett i ryggen.
  4. plasser begge hendene på knærne, med håndflatene opp.
  5. du kan bruke gaya mudra tegn, ved å la pekefinger og tommel berøre hverandre, så de former en sirkel. (pekefingeren symboliserer den individuelle bevissthet, og tommelen den universelle bevissthet, en forening av selvet og altet. Ved å bruke dette mudraet sentrerer man seg og kobler seg på sitt høyere selv. Med håndflatene vendt opp er man mottakelig og konsentrert, og kan med dette mudraet oppleve å lettere opprettholde fokus og kanalisere energi. Gyan mudra er kjent som «visdommens speil» eller kunnskapens mudra).
  6. forsikre deg at hele kroppen er avslappet, også ansiktsmusklene.
  7. lukk øynene.
  8. trekk pusten dypt inn gjennom nesen.
  9. kjenn at pusten fyller hele magen og helt ned til muladhara / rotchakra.
  10. visualiser nå et rødt lys i rotchakra, helt nederst i ryggraden.
  11. når du trekker pusten inn, visualiser det røde lyset som en ball som vokser.
  12. la det åpne energien.
  13. hver gang du trekker pusten, se for deg at det røde lyset vokser.
  14. se for deg at det røde lyset strekker seg ned til føttene, for å holde deg jordet.
  15. nå er du i kontakt med jorden.
  16. føl energien beveger seg gjennom deg.
  17. visualiser at det røde lyset beveger seg til hoftene og bena.
  18. visualiser at den røde ballen av rødt lys gir deg energi som leger kroppen din.
  19. musklene i kroppen slapper av.
  20. blodet flyter fritt i kroppen din, uten restriksjoner.
  21. du er omgitt av det røde lysets legende energi, samtidig som det fyller deg med sin varme.
  22. pust dypt fra magen, 4 ganger.
  23. den 5 gangen, trekk pusten dypt og syng «lam».
  24. slipp pusten samtidig som du trekker ut bokstaven «m».
  25. tren på puste- og syngeøvelsen i et par minutter.
  26. gradvis pust normalt.

Når du er ferdig med meditasjonen, sitt i ro en stund. Sitt stille og kjenn på hvordan du føler deg i rotchakra og bena. Begynn deretter å bevege forskjellige deler av kroppen, som armer, skuldre, fingre og tær, samtidig som du fokuserer på følelsen av velvære du har i alle deler av kroppen. Nå kan du forsiktig åpne øynene og reise deg.

Energisenteret kommer i ubalanse eller blir blokkert, når våre tanker og følelser enten er i konflikt med eller trekker seg tilbake fra vår fysiske virkelighet, og vi ikke justerer oss selv. Symptomer på balanse og blokkering av rotchakra kan inkludere ulike mentale tegn som angstlidelser, sløvhet, treghet og spiseforstyrrelser. 

Det røde energisenteret har de grunnleggende behovene for overlevelse, sikkerhet og trygghet. Rotchakra er sterkt relatert til vår kontakt med jorden, og gir oss muligheten til å være i bakkekontakt i jordplanet. Rotchakraets kroppsdeler inkluderer nedre del av kroppen – hofter, ben og kjønnsorganer. 

«Jeg blir alltid støttet og beskyttet. Jeg føler meg fredelig, jordet og trygg. Som et tre er jeg forankret i jorden. Jeg er takknemlig for å vite at jeg alltid er dypt elsket og støttet av dette universet»

Spør Coachen er en tilleggstjeneste som vi tilbyr med medlemskapet «Chakaratrening + Bevissthetstrening. Våre coacher kan sees som en personlig trener, en veileder som sammen med deg, kan veilede i trening med tett og individuell oppfølging, om ønskelig.

I vårt program tar vi i bruk den gode samtalen som fundament. Samtale mellom deg og coachen avdekker snarlig hvor skoen trykker. I samarbeid finner dere ut hvilken tilnærming som er best for å forløse de «ømme» punktene — enten det er å avdekke skyggesider i deg selv, og / eller finne nye innfallsvinkler for hele situasjonen.

Dine mønstre blir tydeligere, og du ser hva som tjener deg og hva som hindrer eller hemmer deg. Parallelt med at du får en dypere innsikt i deg selv gjennom chakra- og bevissthetstrening, vil du evne å finne en praktisk struktur for det du vil gjennomføre og oppnå.

 

Prisoversikt

Spør Coachen

Pr. time (50 min.)

Sum

1 klipp

Kr. 800,-

Kr. 800,-

2 klipp

Kr. 750,-

Kr. 1 500,-

3 klipp

Kr. 710,-

Kr. 2 130,-

Det indigo energisenter

Dette energisenteret ligger mellom øyenbrynene, i midten av hodet, over hypofysen. Energisenteret er en del av vår subtile kropp og vår evne til å intuitivt «se», og være i harmoni med våre instinkter og indre kunnskaper. Energisenteret representerer supersensitivitet og evnen til å oppnå universell bevissthet.

På samme måten som det røde og oransje energisenteret har innvirkning på seksualiteten, så er det indigo og fiolette energisenteret knyttet med spiritualitet, til opplysning og det guddommelige. 

Når energisenteret er i ubalanse, kan vi miste kontakten med oss ​​selv og vår indre stemme, eller vi ganske enkelt kan bli for logiske.

Nøkkelord: «jeg ser» med retten til å føle ett med universet og følge egne visjoner.

Det blå energisenteret

Det blå energisenteret ligger i halsområdet. Dette energisenteret er knyttet til skjoldbruskkjertelen som ligger foran på halsen. Den produserer hormoner som regulerer stoffskiftet og styrer energien som flyter gjennom systemet vårt. Dette energisenteret er også knyttet til blant annet strupen, stemmebånd og øvre del av lungene.

Følelsesmessig representerer det blå energisenteret kommunikasjon, som handler om å snakke ut sin sannhet. Det gjenspeiler vår evne til å si sannheten, være ærlig og med integritet. Det er det mest personlige energisenteret som betyr at det påvirker vårt verbale og kunstneriske utrykk. Som handler om å utrykke den vi er til omverden, i den grad vi lever ut vårt autentiske jeg.

Nøkkelord: «jeg taler» med retten til å uttrykke følelser og leve i sannhet.

Det grønne energisenteret

Det grønne energisenteret mer kjent som hjertechakra, ligger i midten av brystet, over hjertet og thymuskjertelen. Dette energisenteret forbinder våre tre lavere energisentre (følelser) med våre tre øvre (tanker). Det grønne energisenteret er det fjerde og midterste, selve broen mellom de lavere, mer materielle energisentrene og de høyere energisentrene som er knyttet til vår spiritualitet.

Når det grønne energisenteret er i balanse føler vi kjærlighet og omtanke for oss selv og andre. Vi forstår at vi ikke er alene og separert, men at vi derimot er ett med universet og hele skaperverket. Vi respekterer våre medmennesker, og tillater dem å være seg selv. Vi er ekte og hele, har tilstedeværelse og indre ro, uavhengig av hva som foregår rundt oss.

Nøkkelord: «jeg elsker» med retten til å elske den jeg vil og bli elsket for den jeg er. 

Det gule energisenter

Det tredje energisenteret er det gule solar plexus, som ligger i midten av kroppen, rett under ribbeina, over bukspyttkjertelen. Energisenteret solar plexus er en betegnelse på nervefletningen plexus solaris, som inneholder både fibre fra det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet. Derfor kan et slag mot det gule energisentret føre til alvorlige forstyrrelser i det autonome nervesystemet i form av økt hjertefrekvens eller pustebesvær (kilde: store medisinske leksikon). 

Dette gule energisenteret er relatert til vår indre kriger, mot og viljestyrke. Fri vilje og mental styrke vises i et åpent energisenter med jevn og fri flyt.

Nøkkelord: «jeg gjør» med retten til å handle og lytte til min magefølelse og intuisjon.

Det oransje energisenter

Det andre er det oransje energisenter. Dette senteret ligger ved bunnen av magen, og gir energi blant annet til nedre del av ryggen, og er relatert til vår seksualitet, kreativitet og glede.

Når det oransje energisenteret er i ubalanse, kan vi føle at vi ikke utfører tilfredsstillende arbeid, vi har kanskje ikke en sunn holdning til sex, eller opplever at det ikke er nok lekenhet i livet vårt. Vår kreative kraft ligger i dette energisenteret og i ubalanse ødelegges kreativiteten gjennom frykt, sinne og sjalusi. Selvfølelsen undertrykkes og våre relasjoner lider, nytelse og uttrykk for livsglede er fraværende.

Nøkkelord: «jeg føler» med retten til å føle det jeg vil og bli respektert for den jeg er.

Det røde energisenteret

Vårt energisystem består av syv hoved energisentre. Disse sju energisentrene representerer kroppslige kraftsentre som gjennomsyrer, påvirker og jobber i den fysiske kroppen vår. Det røde energisenteret er det nederste og første. Dette ligger nederst ved bunnen av ryggraden og representerer vår grunnmur, våre røtter, trygghet og stabilitet. Det er relatert til vår kjernefølelse av trygghet, selve grunnlaget som vi er bygget på. Dette dekker våre grunnleggende overlevelsesbehov som mat, husly og vann. Det relaterer seg også til vårt forhold til økonomiske livsbehov, rikdom og overflod, og hvordan vi dyrker dette forholdet.

Når dette energisenteret er i ubalanse, kan vi oppleve følelsen av frykt, knapphet, utrygghet, usikkerhet og rastløshet. Vi kan være følelsesmessig ustabile og ha tillitsproblemer, og vanskelig for å prioritere egne grunnleggende behov.

Nøkkelord: «jeg er» med retten til å ha og overleve.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.